銀行 vs Big4

231 回覆
2 Like 41 Dislike
中銀啲Corp Bank 係咪叫企金?之前見過佢出ad,仲分咩企金一,二,啲名勁老土
ching宜家做緊咩 分享下
Retail 仔出黎柒
笑死 你世界真細

利申arm trainee直入commercial arm
3年36k for 樓主reference
cmb唔想跑咪轉credit/ mid office 大把位轉 睇你都係teller出身日日俾人捽保險/開戶口
cmb keep住等人派餅正正常常都係等跳等升
中銀分行啲so called corporate rm做一億turnover樓下啲小微企program lending 可能連credit proposal都唔識寫 最多叫sme rm
呢幾年的確係多左好多program比大學生 幾年前就無咁好offer啦啲師兄師姐就算讀神科定三大出身都比人氹做teller 做足3、4年先清醒轉晒bank 宜家又乜乜bt eo乜乜乜 btw teller唔洗sell保險開戶口 不過要比閪客發洩

都係果句啦入到去teller出身都好 捱一年轉崗就嘆世界啦 大把位揀 鍾意見咩部門都得
三大都做teller叻極有陋 想講3大好多廢人廢過8大唔係入到就勁
利申 3大mba
Bt 邊個會覺得勁中學生就可能會覺得
正常8大人都知係teller位黎啦 係個名好聽啲 聽到人返分行你都唔會覺得佢勁啦 其實cmb/big4都唔勁
唔係teller位佢地每個位齋坐一排係到「學野」之後有得直接揀做cs 清醒啲既會識揀去做其他部門
以前就真係要由teller捱上去
啲名真係改到好好聽其實fg都係由打雜做起架啦
首先 銀行業應該係睇function >>> brand 就算一個tier 5 corp rma 都大大好過 tier 1 teller

如果真係要分tier 純以香港cmb/corp黎計應該係咁

Tier 1 發鈔行 & 恒記
Tier 2 中外資大行(citi、CCB、BNP、Deutsche)
Tier 3 中外資大行但香港規模細(MUFG、DBS、OCBC、西亞、交通、招商、中信)
Tier 4 中外資中型行(南商、集友)
Tier 5 港資中資台資細行(創興、上商、大新etc)
Tier 6 聽到個名都唔想入 (玉山、盤谷、Cathy 、大眾、華美etc)
有咩分別retail啲skillset有咩用 除咗大rm嘅connection
西亞唔係港資咩 中外資?
但有啲細行mt人工高過big4喎
你咁講譚仔姐姐都18k
有啲都有25k 完program轉出去人工時間可能仲快過big4
咁有人鍾意sell個人客既 唔通話做保險既係狗係垃圾咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞