銀行 vs Big4

231 回覆
2 Like 41 Dislike
邊間
會 EO做Admin野
連登仔係搵工post就吹奏big4,到有人自我介紹就會笑人係狗,知乜事啦
btw其實big4真係好cheap銀行front line愈黎愈少位架啦
Thanksss ching
以事論事邊度係吹奏

咁junior比人某部份人話係狗都唔出奇 的確人工係低又chur 不過冇人會話big4 M or above係狗

你返工返一年兩年咩 唔可以咁短視 big4除咗頭兩年之外繼續big4升或者跳出去都真係好景
勸你問清楚入面做緊嘅人你去嗰條tax team咩環境
你slack咁partner賺咩
CMB RM work life balance + aggressive networking 轉Corp bank or 其他function 應該易過Big4捱幾年
Big4 Consulting or Deal 就話者
Tax & Audit 好悶仲要有開工無收工
EO一定難過Big4
番工無前途
銀行8成位都要跑數㗎啦
Mt then eo then big4
then choose MT lor
EO and Big four both trash
連登仔:EO有手有腳就考到啦
銀行GT同MT出身做FO人工差幾遠到
EO都trash咁咩先唔係垃圾?
行山?唔知仲有邊間有
做過cmb 個邊retail可能差唔多,都係跟project,做啲product digital transformation, development多數俾vendor, 銀行就跟下進度做下uat 咁,似PM多, exposure唔太大。
可唔可以分享下BOC WMPB MT career path ?可以有咩exit path? 其他公司會唔會唔鐘意請中資出身?

Overall BOC MT or big 4 audit ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞