銀行 vs Big4

231 回覆
2 Like 41 Dislike
咁佢真係出arm offer呀嘛 你想我點講
Cmb/ corp rm 都可以考?間行會幫你簽?
算啦條友似係做緊retail
做3年 tax 有60k?透露下邊條service line不如
女人係big4 有好多奇蹟發生
祝你好運啦咁開戶唔好有差錯啊 有錯會扣成間分行既分 到時累到oh bm有排你受
升職就難架啦 但加人工幾易下 考定晒啲牌更佳
有樣野叫crm既
What can you do after being an RM?
What can you do after getting CPA in Big 4?
但係tax女多過仔好多女partner。

我當你top pay + qpay,做三年 第四年 s2,比夠你45k好未。一跳60k?加成15k,講真,真係想知本身邊條line,跳左去邊
正常根本無可能
Extreme case講嚟其實無意思
多數又係識人乜乜柒柒
上到m都好似要跑數
其實上面答左你 你又問多次
自己去做research啦
big4啦 捱幾年入返銀行咪得
人地撚有開頭講清楚死八婆 crm唔洗開戶?
其實我建議你先睇睇tax邊條service line。

可以試下問HR,雖然未必答。或者你到時叫啲朋友係big4幫你睇睇你邊條service line。一般你個account唔會到on board嗰日先開,click下啲名就已經睇到。
我都係有次睇HKICPA Aplus話有個mainland 讀會計,一份會計工都無做過,一畢業揾咗中資銀行做,由啲打雜位做起,即係樓上有個人講既打雜RMA,我上linkedin見佢中間考埋qp拎cpa,斷估銀行肯簽exp r ma,應該corp bank打雜都要由做analysis開始?有無人講下?

佢本身係大陸人,又係native mandarin speaker,响中資遊走

The Non-CPA CPA
01 October 2018
CPA Insights
Roger Wang finds that his accounting qualifications give him the edge in his job in banking.

“Although I do not work in the accounting or audit field, I still need to make analysis and judgments based on financial and non-financial indicators. Having studied for QP helps me quickly assess core issues and maintain an analytical mindset.”

https://www.hkicpa.org.hk/en/Become%20a%20Hong%20Kong%20CPA/QP%20Student%20support%20and%20benefits/Prospective%20CPA/The%20Non-CPA%20CPA
做公司客 要開咩戶
乜嘢叫Big Four audit 咋?
Big Four好失禮你呀
第一份工做中資GT(果陣時叫OT?), 好懷念開户口嘅日子,人工好似得萬零蚊。

好多同學仔都係做幾年銀行跟住轉工,有教書,marketing, 讀law做律師,仲做銀行其實少之又少。

Big4 Audit都唔少同學入,出路多數係 FC之後CFO咁上。 FC應該有5-10萬一個月,CFO就好大range. 有啲就Audit轉IB research咁,都算其中一個出路。
六年野嘅話Big Four已經6xK
女人有個閪窿係唔同啲
閪窿上位不是夢
EO 會唔會係去到蠢呀
咪開公司戶囉比個人客仲要check更多文件 跟外國客仲撚煩 佢地用passport登記br passport過期又n咁多野要update 之類之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞