銀行 vs Big4

231 回覆
2 Like 41 Dislike
所以結論都係銀行
做幾年
加人工跳細行啦
都算不過不失既
Fg就做到rm已經笑左啦 rm啲客起碼係wealth mgt層級 會比個fg乜都唔識既傻仔跟?
Commercial bank rm都喺跑數,睇你自己想唔想

Big4 tax相對叫有會計牌,感覺會專業啲

利申 銀行rm
比你重頭揀你會點揀
有個fd女朋友做big4 tax department, 做3年已經有其他公司用60k邀佢過檔

自己做2年銀行經驗 先得近30K

以前啱啱grad廢 入唔到big4
Rma都無你份 人地係由cs/teller排隊升上去因為rma係幫高級rm打雜 而高級rm係跟緊私行級數既客
一定係做cmb啦,tax出路好窄架
不過做cmb都要睇邊間bank,做大行唔多洗跑數,會分客比你,d數由高層去跑,你做execution就得
好奇一問 銀行既Digital Associate如何
好睇咩tax
有d tax 出路大到你唔信,尤其e+香港咁Ge環境
不過local唔識野,9成9都唔識
屋企人RM
低薪5xK, 未計bonus

屌打緊我
睇邊間MT.
有d銀行名義上MT, 實際上Sales,之後轉返big4
我當你講緊top個d

MT>big4>EO
ching 知唔知佢係做咩類型tax?
真 美心>>>>all

報道引述她承認集團難請人,涉不同部門,尤以前線為主,「你問我,我都不知道為何請不到人。」她表示,世界未來屬於年輕人,客人都是年輕人為主,需要年輕人加入。惟拒透露起薪點,「(薪金)好過Big 4,Big 4其實好cheap。」入選計劃會視為全職員工,同樣可使用集團設施,如健身室和空中花園等。通過一年計劃後,可成為資深或高級職員(senior officer)。
https://hk.appledaily.com/finance/20210506/DHKPUTVLRRDQRKG2TJUZ53AXQI/
你唔識野唔同你講
我行內人點會唔識你咪繼續信人鳩up
起薪差唔多 big4就升得快好多 過幾年big4已經講緊係同bank MT出身嘅rm差唔多人工 Non-mt出身rm比較上輸好多
雖然樓主係tax不過都係好過bank non-mt好多
咪玩啦

做bank係跳唔到入big4 audit/ tax 除非你跳入去由第一/二年junior開始做過
另外Bank non-mt都基本上跳唔到入big4 consulting 就算係mt都好難 分分鐘要discount exp
不過之前都有人試過hang seng cmb mt做5年之後跳去big4 consulting 不過就似乎做得麻麻地 好似一直升唔到職

不過計top個d 應該係big4(strategy)>MT>EO
其實big4就算audit/ tax都好 除咗起薪底同埋chur啲之外 長遠來講真係好過好多所謂筍工的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞