銀行 vs Big4

231 回覆
2 Like 41 Dislike
普通FG Program大家點睇 非mt front office邊條路好行
F o 即係乜嘢 department 乜嘢 position
Big 4你係做乜嘢 department 先
commercial bank vs tax
鐘意考試去big4 , 鐘意跑數去commercial b.
Big4 for sure.
你銀行做rm support role?
唔係support 係rm role
點解咁講?
返十幾個鐘仲要溫書
邊條路好行人工 前途
Big4其實好cheap
銀行路好行?
其實講錢的話,兩條路都差唔多,真係好睇你性格。

唔介意捱OT, 入big4考牌,第日仲可以留條後路移民用;唔介意湊客,吹水,面皮夠厚擅長應酬,咪揀RM條路
Non MT 同MT 做rm 升上起個base差距大撚到你唔信
非mt唔建議做bank
隨時係一倍 認真
Fg有無咁快做到rm呀 做cs就有你份
正常應該兩個role都係3年後30k左右一個月,5年就50k左右。當然rm黎講,你待遇會差mt一大截,不過冇offer既話都冇計,而commercial黎講,其實大果幾間行係搵客方面都唔洗擔心,有晒固定客,都係果句,睇性格啦

其實讀書果陣已經大概知自己係咩野人,technical/business side? 前者咪入big4囉
的確係,commercial bank mt待遇係好好,依家畢左業睇番佢地的工作量同人工甚至好過tier 1 ibank non-fo trainee仲未計親生仔相對易升同冇咁易俾人炒

不過,做唔到MT, 又係咪一定唔好諗bank呢,我又唔認同,做retail/commercial RM,係入職果一年可能得16/7K低d人工,但過幾年之後同big4/finance的工比人工其實都唔算差。

反而audit黎講,入唔到big4就真係唔建議做2nd tier喇
非mt 抵唔抵做其實
已知個老底相差大到唔想做 想知有冇突破點
正常應該幾多
Cls 睇得出d 人根本唔係做呢行就9 up
計時薪bank sure win 唔使諗
如果計5 年後只有聽過d 人由big4 走去bank
冇聽過做bank 會想入番big 4
我只可以話MT好撚抵做

至於非MT抵唔抵?big 4抵唔抵做?ibank mo support抵唔抵做?我自己個人意見就,fair la

至於部分工例如audit 2nd tier, bank bo role如settlement, 證券行customer service, 入職萬零蚊,每年加一千幾百,3年升一級先可以22/3K,我就會定義為唔抵做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞