銀行 vs Big4

231 回覆
2 Like 41 Dislike
搭單問埋 銀行MT vs Big4 vs EO
連登仔點揀
銀行MT 仲洗問㗎咩
最驚個老底隨年資相差好大 個起薪依家都相差唔遠
3年經
Gt大約25000
MT已經最少逗緊3皮尾
仲要mt分靚大corp盤
Gt分sme比你
兩個一出黎轉工睇個base

除非你好鐘意cmb 天生sales person
識人都係boc gt com bank
18k開始
做兩年都30k
係咪唔應該揀gt 咁計法
兩年30 b仔多唔多?
大家講銀行MT都係講FO
係咪BO唔需要討論
boc 梗係多
保守計25k base 加3months bonus 已經30k
有幾難 我唔知佢實數啦

但我另外啲frd 做back office e.g. operation 個啲
18k fg programme
做兩年都23~25k base + bonus

仲未計轉工 做得依行一定要jump
Concern人工 前途 晉升
雖然同mt老底差幾皮 但都睇落唔差
如果你怕悶 鍾意sell野 咪揀gt
不過你要expect你人工會大落後
同埋你會食rm既豬頭骨

Covid果期管sme盤果啲做到頭都大埋諗幫個客兜
大corp果班嘻嘻哈哈打兩個電話就搞掂
冇得同mt比
但其實都唔差吧
都假假地係一個programme 有career path
好過做散仔

我上面數字係真實 而且好貼地
我當年大bank bo同逼科之間
選擇左bank
做左6年野,人工就追唔上逼科m grade 5xk嫁啦
不過人工衣加都叫做有4字頭,同埋工時相對正常
屌 啲工時都係返到啦
生命無價呀你已經撈得好好
睇數字你應該同我一樣近兩年Grad
其實好講際遇
我轉過幾次工,真係好彩每次都跳得幾好
逼科就正正常常都每年升職,不過就真係燃燒生命
BO 6年4字頭 有料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞