seed destiny基拉本質係咪低配版00武力介入

174 回覆
7 Like 57 Dislike
正如我 #145 所言, 你假定左「夢想」同「職業」既分離。

如果佢地係一致呢? 即, 假設我既夢想就係想做飛機師
咁被judge為「唔適合」, 咁自然無法好似你所講「以最有可能實現既方式追求」。

咁係咪代表, 一開始被judge為「唔適合」就唔否定左佢呢個夢想?
而佢又係咪唔應該去追求?
事實上, 正如我 #135 所講, 追夢都係成長既過程。
哪怕失敗, 追夢過程就係成長既催化劑
如果一開始就否定左, 咁對於社會風氣既影響又有幾大?
誠如上面所言, 小弟今個禮拜抖抖先
但由於 閤實在太經典, 暫別連登之先, 都真係要再三quote你呢段文出來比大家回望一下
咁「有超強意志嘅平凡人」呢?
剩係唔人道已經係一個足以反對既理由啦, 仲唔夠咩

再講
人唔人道只係其中一個論點
關於DP仲有好多位可以討論, 絕對唔係台灣shinn一句「是個好東西」就總結到既野

篇幅所限, 講多一個反對論點
就係妖拉提到既「意志」問題
「抱着梦想,期盼未来。这是给予所有生命的活下去的力量,不管有何选择,但如果没有未来和梦想,我们不过是行尸走肉罢了。所有的生命,都为实现未来而斗争。」
https://www.heepets.com/2148.html
ching你頭先所講「無超強意志嘅平凡人」
咁但係意志又係咪完全由基因決定到?
如果唔係, 一個人知道左自己「唔適合」做「自己鍾意做既事情」
個連鎖效應會有幾嚴重
如果意志可以影響命運, 亦即你個句「天才係靠努力同天賦」中既「努力」因素, 咁DP咪直接削弱埋剩低既可能?

呢個都仲係擇業既可能, 但精神健康方面呢?
如果一個人生來就被judge為「適合洗廁所」, 咁佢打後人生又會幾頹
佢「原本抱有夢想、但失敗」同「生來就已知失敗、無夢想」既人生會完全唔同吧?
唔同在邊? 在於追夢既過程。
就算成唔成功, 都係成長既過程

你諗深一層, 我地人既一生都在追求, 「無須追求」對於基因優異與否兩班人既精神健康同人格發展都係唔理想
再向外推, 一個社會既人都係咁, 個風氣會係點??

但不過咁, 妖拉呢句其實好淺白
唔明點解台灣shinn自己睇唔明就話9up
又, 青你試下諗深一層

點解你會覺得預知命運係「30歲前可以自由」?
DP一旦落實, 咁自然就出世就驗DNA架啦
邊有得話3唔30歲

係你一出世, 個教育、社會制度對你既待遇已經唔同
你係連意志都無一個機會去成長
所謂「三歲定八十」, 一開始社會已經否定你, 你成長到機會有幾大
驗完可以保密架嘛柒頭

柒完仲要懶醒

唔撚怪得連燈仔成日俾人笑

誠如上面所言, 小弟今個禮拜抖抖先
但由於 閤實在太經典, 暫別連登之先, 都真係要再三quote你呢段文出來比大家回望一下
點解講親shit d啲人話唔好睇台仔shinn
印象中佢好似全部野都有官方source
我只係答左你王安石幼唔幼稚啫
而再上面個大段野 篇幅有啲長所以我未答啫
「夢想」同「職業」既分離個度我都會一陣之後先覆

因為要首先搞清楚啊冇對你個命運計劃嘅理解有問題先
簡單講 你既意思係命運計劃由政府推行後 即使市民唔參加 只要成效顯著
企業都會要求求職者比dp既報告 再決定請唔請
印象中佢既source除左部份上網輕易搵到之外
大部份都係斷章取義又或者曲解本身意思
特別係佢提到作者講 監製講 聲優講之類
係好難查證
關於王安石呢到
我明白你嘗試將王安石既例子, 從我「人道既論點」與「職夢相等既假設」中抽離
但遺憾地, 當你重閱 #145時, 你就會發現其實「王安石」既例子點都包含以上兩個情況。
當然我有刻意留白, 但事實上, 你再認真望望先, 會發現我地其實可以將「王安石」理解成我#145內容既總結。

觀乎彼句, 「盡吾志也而不能至者」表面上固然係講緊「盡力追求目標」
但「職業既選擇」與「社會資源既分配」確實會影響我地如何「盡吾志」
後者淺白, 應該能理解; 但前者你可能會覺得有爭議
事實上, 即使我地姑且暫時唔理「職業 = 夢想」呢個可能, 但往往我地想實現既志願都同職業有關。
換言之, 就算佢地既關係「可以並非相等」, 都會好有可能係「相關」

我就舉蘇軾做例子 (岩岩網上睇文讀到, 感覺應該都多人熟悉?) , 佢既志願就如大家所知係傳統儒家既貢獻社稷, 服務人民
但著名既烏臺詩案發生後, 佢被貶黃州, 徒有官位而無實權。
期間過著既生活係點? 就係覺得自己白白收左官府既錢、但無貢獻, 同一時間又因無實權而無野幫到百姓手。( 全部都有詩、文、詞佐證, feel free to ask if you need)
所以你望返佢個段時間, 入世上既作為唔多, 明顯窒礙左佢實現「夢想」、窒礙左佢「盡吾志」。

講左咁耐, 其實係想講「王安石」個句與我其餘論點難以分割。
之所以唔直接回應, 仲有一個原因。
再次引述 閤下提到「雖然好多中學狗成日覺得職業唔簡自己鍾意既就係對自己夢想既背叛 但其實係佢地幼稚啫」
言下之意, 即係「中學生會想選擇自己喜歡既工作, 認為呢個係佢地既夢想」
一來係咪好多中學生咁諗我有保留, 因為就我認識既都唔太係咁
二來就算真係, 咁佢地既行動應該係「盡力去踏上呢條職路」?
但去到最後, 呢份職業「適唔適合」佢地其實唔重要 (當然, 如果你假設「適合」既話咁就難免與DP無關啦)
重要既係「追求既過程」, 會係一個成長既階段。

所以你再望返王安石個句, 佢唔只係一種態度, 更係一種境界
呢種境界如何得來? 我會覺得好大程度上係呢種「追求既過程」。
我唔否定有人可以一出世就成熟, 但絕大多數既我地都係喺無數失敗中學習並成長
當我地咁睇既時候, 其實中學生幼唔幼稚唔重要, 重要既係呢種幼稚帶比佢地既行動力
相反, 如果我地強行任由DP奪去佢地呢份「幼稚」既權利, 後果又係幾不堪設想?

呢點亦係我對自己上面#135「社會風氣」一點既補充。

關於你對DP既理解, 我下個CM再答
關於DP, 遺憾地同樣還未算精準

「你既意思係命運計劃由政府推行後 即使市民唔參加 只要成效顯著
企業都會要求求職者比dp既報告 再決定請唔請」

1) 持份者方面, 由於動畫同網上資料唔多, 我地只能知道唔係由「人民自願選擇」。但到底係由「政府」定「企業」決定, 我唔firm。所以如果稍後討論, 可能要針對唔同既可能性作出假設。
2) 假設佢個system無bug既話, 成效係必然顯著。
最後最後補充多一點
DP影響既係人民既精神、人格健康之外, 某程度上係否定緊人類既存在價值。

如果你認同笛卡兒個句「我思故我在」的話
咁對於前途、未來既迷茫、反思, 又算唔算係生而為人既意義?

當然你可以話職業以外, 我地仲有好多野可以思考
但無可否認既係, 大家活左咁耐既人
在職時間難免佔左人生比較多既比例, 我地可以調返轉諗:
如果唔洗考慮未來做咩、未來要點樣喺社會自處 , 咁思考既空間係咪細左?

畢竟, 根據社會、經濟學既理解
所謂「職業」, 就係你對社會既(其中或惟一)貢獻。
佢係我地同社會既一道連繫。
其實唔人道就一定
但對於無超強意志嘅平凡人嚟講
一出世就知自己嘅命運唔係壞事

不如打個折
30歲前可以自由
30歲後都做唔到某個標準就基因決定命運

其實再多藉口都推翻唔到「天才係靠努力同賦」呢個事實
咁「有超強意志嘅平凡人」呢?
剩係唔人道已經係一個足以反對既理由啦, 仲唔夠咩

再講
人唔人道只係其中一個論點
關於DP仲有好多位可以討論, 絕對唔係台灣shinn一句「是個好東西」就總結到既野

篇幅所限, 講多一個反對論點
就係妖拉提到既「意志」問題
「抱着梦想,期盼未来。这是给予所有生命的活下去的力量,不管有何选择,但如果没有未来和梦想,我们不过是行尸走肉罢了。所有的生命,都为实现未来而斗争。」
https://www.heepets.com/2148.html
ching你頭先所講「無超強意志嘅平凡人」
咁但係意志又係咪完全由基因決定到?
如果唔係, 一個人知道左自己「唔適合」做「自己鍾意做既事情」
個連鎖效應會有幾嚴重
如果意志可以影響命運, 亦即你個句「天才係靠努力同天賦」中既「努力」因素, 咁DP咪直接削弱埋剩低既可能?

呢個都仲係擇業既可能, 但精神健康方面呢?
如果一個人生來就被judge為「適合洗廁所」, 咁佢打後人生又會幾頹
佢「原本抱有夢想、但失敗」同「生來就已知失敗、無夢想」既人生會完全唔同吧?
唔同在邊? 在於追夢既過程。
就算成唔成功, 都係成長既過程

你諗深一層, 我地人既一生都在追求, 「無須追求」對於基因優異與否兩班人既精神健康同人格發展都係唔理想
再向外推, 一個社會既人都係咁, 個風氣會係點??

但不過咁, 妖拉呢句其實好淺白
唔明點解台灣shinn自己睇唔明就話9up
所以我咪話30歲前囉
睇啲唔睇啲
30歲前睇下你做成點決定你需唔需要跟返基因

討論先要有一個基本共識先
連基本共識都無 討論條毛咩
練習下咩叫邏輯先啦
咩叫「所以我咪話30歲前囉」

我喺 #135 回應左你提出既「有超強意志」同「無超強意志」既局限條件下, 會有咩後果同結論
你一句「所以我咪話30歲前囉」就想當係駁左兩種情況呀?
都幾可悲。

又, 你提到「邏輯」, 我想又想, 都係個好機會解釋下咩叫理性討論。
據我平生所學, 再維基百度下, 我會覺得一個理性、具邏輯既討論發言(in terms of 提出新觀點)應有以下要素:
前設(Assumption)」--> 「局限條件(Constraints)」 --> 「邏輯推論(Logical Deduction)」 --> 「結果(Consequences)

以下兩點值得留意:
1) 最後一個步驟之所以唔叫「結論(Conclusion)」係因為實證科學(Empirical Science)往往會有「事前推論」同「事後解釋」兩種情況, 所以用「結果」一詞我相信會較恰當。
2) 「局限條件」同「邏輯推論」往往係一齊使用, 所以兩個步驟未必有次序上既規限。
3) 上述步驟係用於「提出觀點」,而非「反駁回應」, 後者的話, 上述步驟當然有可忽略既地方。

上述小弟既諗法係將「科學方法論」既學說, 嘗試一般化套用討論
參考資料有
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%A7%91%E5%AD%A6%E6%96%B9%E6%B3%95
https://baike.baidu.com/item/%E7%A7%91%E5%AD%A6%E6%96%B9%E6%B3%95%E8%AE%BA/1100108
https://zhuanlan.zhihu.com/p/39248455

全部都係岩岩google返來既東西, 事實上你用其他網站都應該搵到相若既資訊
當然入面字眼上或會有唔同, 例如維基入面幅diagram用「hypothesis」我用「assumption」, 但方便解釋, 始終要行外人都明白
畢竟唔係純學術討論

但咁講, 按道理「科學方法論」夠邏輯啦掛?
實證科學都唔夠邏輯, 咁你真係the king of logic

就用我樓上#135 做例子,
「咁但係意志又係咪完全由基因決定到? 如果唔係, 一個人知道左自己「唔適合」做「自己鍾意做既事情」」 呢句係前設
「意志可以影響命運」 係推論
assume other factors constant, 所以局限條件可以暫時唔理住
「咁DP咪直接削弱埋剩低既可能?」 就係結果

回歸我同 閤下之間既討論
一來如上所言唔明白你個「所以」係refer to咩, 唔清唔楚就話人無睇清楚
二來你個「30歲」既標準係點來?

點解30歲前可以自由, 點解「30歲前睇下你做成點決定你需唔需要跟返基因」?
正如我 #95所講, DP就係一份CV, 你作為一個社會入面既個體, 你有得揀架咩
邊個話你有得揀
有得揀既係「plant以外」既政府, 而唔係普羅大眾呀
當個個僱主都用DP instead of CV 請人, 你唔用DP點搵工呀
訓醒未

最後, 見到 閤下喺最後提到「討論先要有一個基本共識先」
先唔講你「基本共識」既定義含混, 就你呢句已經假定左討論前要有基本共識
但問題係, 討論就係為左達成共識, 如果一定要有左共識先可以達成共識, 咁咪有d倒果為因?
或言, 「基本共識」不同「最後共識」, 但到底咩叫「基本共識」?
面對呢個重要字眼, 閤下隻字不提, 呢個又係咪一個具邏輯既發言?

要練習邏輯既會唔會係你呢

岩岩睇返自己留言, 發現一個minor mistake
Assumption應該係Presupposition, 想當年讀呢方面既journal 時曾經研究過下
Hypothesis套用喺我地呢到, 應該係指整個由「前設」去到「結果」既過程
由於我呢到只係一個嘗試解釋何謂以邏輯進行理性討論既框架, 旨在「討論」, 所以「驗證」就唔係一個「必要」、「最核心」既步驟

證明我真係未訓醒
話雖如此, 咁既狀態應該都足以應付台仔shinn既歪理
err....真係要抖抖…
新回覆既, 拿拿拿, 今次真係要下禮拜先回到
盲反又好、黑粉都好, 比啲時間, 一定比個合理答案你
pushh
話說本人潛水期間, 都歡迎其他人有既留言啊
佢講官方source其實係引用某個去過福田言討會日本仔轉載說話
之後俾日本討論區D人考證過好大機會係老作
福田無講過
台shinn粉又嬲嬲豬負皮我
公報私仇簡單嚟講
基魔粉:「基拉派帽顯示佢代表著完全的意志自由...」
福田:「那只是他媽的派帽!」
條柒頭shinn發毛勁耐 唔講seesd根本冇人識
同台shinn一樣都剩係識屈基粉
明明無人講過
珍,幾慘
對號入座?
點對號入座法啊
你講話基粉有講過呢啲野,我話無人講
你就話對號入座
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞