seed destiny基拉本質係咪低配版00武力介入

174 回覆
7 Like 57 Dislike
認同
難得有人認為分析,感動
push
做顧問唔係議長呀,福田講過
3頁都冇人屌「低配版」?
咁應該用咩
低年齡版
停止戰爭係團結人類既前提, 亦為打後既計劃埋下伏筆

冇錯我嘅意思係咁,但對你講「人類革新」呢啲有意見

舒格堡的確希望人類變晒做變革者先同ELS對話,而利保遜同其他Innovate、A-Laws其實都係喺舒格堡嘅計劃入面 (劇場版最後個E.A.Ray畀咗舒格堡DNA),目的就係想睇下人類頂唔頂得順,又或者邊邊會留落嚟 (聯邦定A-Laws)

利保遜只係想有資格嘅人留低,剎那就認為全人類都有可能,但其實唔係套嘢嘅重點。雖然00好強調變革者同普通人類嘅分別,但著重更多嘅係「意志統一」,避免面對ELS嗰陣成盤散沙

例如上校個仔冇同老豆好好溝通就隊冚咗老豆,露易絲同沙慈互相誤會,最後佢哋嘅下場一係知道對方諗法,一係淨返一邊

基拉係冇上過戰場兩年,都唔想揸高達,但呢啲嘢係唔想就可以㗎咩?Stargazer有講到,Junius-7跌咗落嚟之後仲有札多屠殺平民,咁呢啲又唔阻止?「我唔想,我冇心情,所以等啲人去死」,「卡嘉蓮喊緊,我睇你唔順眼,所以我要解決你」,咁都得?

你講話歐布喺3X-4X集要匡復前歐布價值呢點我完全唔認同,反Logos同盟去到歐布就係要捉個首腦,雖然聖蘭一開始決定開拖,但卡嘉蓮既然要一齊搵,攞返權力之後第一樣先做嘅嘢唔係應該停戰,同反Logos同盟合作咩?我睇到嘅係「啊我要搵佢出嚟,啊搵唔到,啊佢走咗」,喺呢段時間已經唔知幾多歐布士兵死咗,佢係完全冇理到出面嘅情況,「雖然我哋同佢哋目的一樣,但唔知點解我哋都係要同佢哋打,仲令到我哋嘅人民受苦」

我喺Seed D真係見唔到3S要守護歐布,一嚟搶走卡嘉蓮令權力架空,二嚟直接令歐布加入戰爭,三嚟間接令Logos有機會向Plant開炮,雖然呢啲嘢大部分都唔係佢哋直接做,卡嘉蓮亦做唔到啲咩,但都唔會唔試下搵方法啩?搵幾條冇人識嘅船員幫下佢都好?

「唔恰人」,咁45-50集佢哋做緊乜嘢,打Logos食花生,人哋打完就去執雞,仲要打晒兩邊,咩叫搞唔到人

「唔好畀人怡恰」,卡嘉蓮走咗之後,歐布就畀聯合拖住行,仲要畀真斬爆十幾架船,畀埋Logos利用

而且莉古絲同基拉係入咗札多,留返卡嘉蓮喺歐布,既然淨係為咗歐布,點解要入埋兩大勢力嘅其中一個?

淨係守護自己要保護嘅嘢,呢點冇錯,但問題佢哋唔聽人講,乜都冇彎轉,莉古絲仲要話「雖然我哋唔信Logos,但我哋都唔認同議長」,意思啫係我要隊冚晒兩邊

依家3S就係,雖然呢個計劃對90%嘅人係好,但對我國家唔好,所以我要打爆你,極度自私,仲要無視埋議長對人類嘅貢獻

所以我認為如果3S同天人喺埋一齊,應該會開片,一嚟3S係人類統一嘅阻礙,而3S都唔知天人幾時會搞歐布(參考中東公主),兩者係完全唔同嘅存在
seed d 結局有唔少哲學
最理想嘅馬克思主義 vs 最理想嘅解放主義
Seed D太耐之前已經唔係好記得啲細節所以廢事獻醜分析
但我睇到樓上個comment我都記得當年我聽到基神話佢亂入既理由係「卡嘉蓮喊緊」時我WTF左

利申:路人真派
偶像劇係咁
條女喊就大晒
Minerva要離開歐布,聯合擋住,當Minerva就嚟打贏嗰陣,基拉一嘢射爛咗枝炮,跟住阿斯蘭揸住救世問點解咁做,跟住佢話「卡嘉蓮喊緊啊」(因為歐布認為部突擊高達係假嘢唔聽卡嘉蓮枝笛走人),然後就削阿斯蘭人棍
離開奧布第12集
基拉射爆陽電子炮第22集
斬阿斯蘭人棍第28集

三件事黎
對於ching既諗法, 00個部份還值得討論, 但種命個part不如搞返清楚d時序
睇得出有參考過台灣shinn d內容, 但條友本身講野都亂亂地, 樓主睇少d好d (或者認真再望望both 佢d片 & 種命劇情)
亂到咁好難同你討論架wor

先講00, ching似乎有兩樣野睇漏左
一係「劇本對於解釋呀伯計劃既鋪排」
二係「故事立意既多元性與獨特性」

「舒格堡的確希望人類變晒做變革者先同ELS對話」呢句係電影既前設, 正解
李幫子係呀伯既產物, 自然喺佢計劃入面, 邏輯無誤
有問題既係AL係咪喺計劃入面, 呢點有爭議。
李幫子話自己同AL都係呀伯既計劃, 但「剎那同提子」支持呀伯卻反AL, 所以自然唔同意呢個觀點
亦即, 「剎那派」同AL對於呀伯計劃解讀不一
以上純用邏輯推, 應該無問題?

某程度上, 佢地對於理解計劃既分歧, 同我地一樣係「第二步」
甚至去到故事結尾, 水島都無講過「第二步」係咩
(按:「第一步」就未出第一季已經喺d promotion講得清楚
「第三步」直頭係電影既核心, 角色對白好多都重複呢點, 相信應該無人反對啦?)
令我諗起一篇文
「有時我會想起曾先生話中的趣味,曾先生一直沒有告訴我那第九味的真義究竟是什麼,也許是連他自己也不清楚;也許是因為他相信,我很快就會明白。」-- <<第九味>>徐國能
off左sor

咁到底「第二步」係咩?
水島雖然無喺劇本講
但我地可以從第二季正反派既分歧中, 推斷ching你既理解唔係「天人」所想
ching你對於「第二步」既解讀與「李幫子」一樣, 都係「由A-Laws來進行人類意志的統一。」
(https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%A9%9F%E5%8B%95%E6%88%B0%E5%A3%ABGUNDAM_00_%E7%99%BB%E5%A0%B4%E5%9C%8B%E5%AE%B6%E5%8F%8A%E7%B5%84%E7%B9%94%E5%88%97%E8%A1%A8#A-Laws )

唔係話一定錯, 但如果你認同「天人」既理念, 咁自然與之矛盾
或者至少, 你如果認同「天人」套價值, 就唔會得出呀伯既計劃「目的就係想睇下人類頂唔頂得順,又或者邊邊會留落嚟 (聯邦定A-Laws)」呢個結論

去到第二季既「重點」 , ching你既意思應該同我一樣, 都指呢套作品(既第二季)既立意/主題?
就我理解, 小說/劇本既故事不同散文, 立意一般都係多樣性為主
就好似你睇三國演義, 佢既係講戰爭, 又同時講仁、義、忠等價值, 立意同主題都係多樣性的
擺入動漫自然一樣, 立意可以多樣

但如果我地講「第二季」既重心, 就好似你問「草船借箭」係講咩主題咁, 你答「戰爭」固然係主題, 但「重心」會唔會係「智勝與膽量」?
但同一時間, 假若你將「智勝與膽量」放入整個三國故事, 又顯得格格不入, 何解?
呢個係「共性」同「獨特性」既問題

同樣地, 「對話」係整個00既主題
所以你見佢既鋪排幾有心思, 整體角色對於「對話」既態度隨故事發展而變化
第一季: 拒絕
第二季: 被動接受
第三季: 主動打開對話
公主係主導者, 剎那係呢個演化既表表者
沙慈同露易係例子, 但唔係惟一。

但我必須強調, 對話不等於「意志統一」
至少剎那無講過要「意志統一」
要統一既係立場, 方法係透過「對話」, 促進理解, 達致和平
去到最後, 大家意志未必一致, 但因為理解, 和平共處, 呢個先係剎那既諗法

另一方面, 雖然你認同左「人類革新」既存在, 但我都係略略解釋點解佢係重心啦
你會睇到, 唔同人物喺第二季都有所成長
而lock-on 亦多次陰魂不散提剎那要改變,最後剎那覺醒左
而沙慈又最初既港豬, 去到結局, 領悟到自己身在既「和平」, 自己係有責任去守護
而普羅大眾更加唔洗講, 經歷完唔同事件, 開始有新既思維, 最後甚至有好多普通人「自然地」進化
呢個「改變」唔只係主角群, 而係整個世界, 所以係「人類既革新」

好啦, 講完「第二季結局」, 開始講李幫子同剎那討論緊d咩
其實就係「舊人類有無機會進行整體既進化」
喺到講講 ching你呢句「利保遜只係想有資格嘅人留低,剎那就認為全人類都有可能」唔完全正確, 因為唔係「想唔想」既問題, 而係「有無機會」既問題

至於seed -d...睇少d shiin啦, 會變智障
至少可以睇睇網上唔同source
有反基拉既, 但好多都比shinn理性
if u dun mind,
https://www.youtube.com/channel/UCskQl9rKtEvkf76U2KR_m4Q/playlists
呢個內地youtuber會係唔錯既推介
佢表面上支持基拉, 但根據B站最新更新得知, 佢後期都插得好甘
個人覺得佢對命運計劃既解讀幾好

speaking of that
你呢句「雖然呢個計劃對90%嘅人係好,但對我國家唔好」已經shinn味好濃
點解DP(destiny plan)係對奧布唔好

要搞清楚, DP出現後, 受益者係邊個先
當然係「基因優異」既人, 咁會係咩人? 唔通係自然人咩
奧布兩溝左自然人同調整者, 而基拉妖拉更係精英中既精英

都係個句, 雖然ching好似幾有心, 但建議睇多d source先
搞清楚先
我既意思係指
「卡嘉蓮喊緊」係基拉承認自己作為一介武夫, 所作並非「絕對正義」, 而係有情感引導既對白
但佢介入, 其實係為左防止奧布傷亡

要強調, 「令奧布重回正軌」係介入原因
「卡嘉蓮喊緊」只係人棍2887既理由
黑粉們比d火力好無
黑粉除咗負皮之外,有無實際行動
古魯謝就古魯謝啦
乜撚嘢克魯澤
你真係信佢講個啲廢話,咩特登黑化基拉個啲
明顯條友整衰咗之後9up。 由佢無端端搵番基拉主角都知佢好care人氣,都唔知係咪因為改主角改埋劇本,後尾個個人都bug 到嘔,抵福田從此係acg 收皮。
其實冇可能,有人中意真只係seed d 完咗之後嘅事
播緊個陣個個都正係想睇基拉
我就係路人真+阿斯蘭派所以當年追既時候一見到基拉亂入就好燥底
到最後我都冇再理劇情,淨係想睇阿斯蘭會係後宮揀邊個
好似當時傳聞福田同鈴村健一同進藤尚美嘈過
所以最後方丈係最後幾話cut晒真同卡嘉蓮啲戲
最後有個特別版幫50話補番啲劇情卡嘉蓮cv都冇黎配
自己個名叫台北教父 點撚知連台灣譯名都唔識
不如改名做支那教父
連登仔真係好撚煩你鍾意叫港版譯名咪叫囉
我前幾日睇完台灣字幕叫翻台版譯名都唔撚得?
成日以為自己幾撚高尚 連人哋叫台版譯名都容納唔到
香港人有港譯唔撚用仲大條道理
你影響緊其他人閱讀呢個PO呀
同啲支那畜牲鍾意四圍用殘體中文一樣
自撚私到
你都癡撚線 喺香港一定要用翻廣東話同港譯?
咁你平時叫tony stark係咪會叫東尼斯達克??定係又要搬龍門話英文唔計呀?
香港多元文化呀懵撚柒柒咁 你要屌支那慢慢屌 但唔好屌埋台灣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞