seed destiny基拉本質係咪低配版00武力介入

174 回覆
7 Like 57 Dislike
巴打我buy你
而且d譯名係粵譯
不過最可悲既都係兒登仔, 駁唔到又剩係比到負皮
少少補充

總言之, 00同種命既不同在於:
00所有人基本上都係圍住「立意」運行, 無論「剎那與世界」、「沙慈與露易」、「瑪麗與上校」, 喺第二季都係講緊「對話消除誤會」
反觀種命唔會係咁, 佢每班人都有唔同主題, 而主題又會隨時間有演變

好多人以為「種命」不如「鋼種」好
其實種命先係佢既昇華
你對比下福田兩澤前期既作品, 好似SAGA、ZERO咁
就會明白, 「人物導向」不嬲都係佢玩開既野

舉個例子, SAGA入面, 「風魔」係一條成長既路線;「風魔、明日香」又係一條愛情線; 「新條」又係一條搵返自我既路線; 「黑人」係一條與心魔角力既路線

所謂「人物導向」, 其實係將唔同人物既主題, 擺喺同一天空下演繹, 呢個先係福田勁既地方
按: #127之外, 我都喺#129 有補充, 巴打可以望望
push
去到後期連OP開場位都比人霸埋
push
其實唔人道就一定
但對於無超強意志嘅平凡人嚟講
一出世就知自己嘅命運唔係壞事

不如打個折
30歲前可以自由
30歲後都做唔到某個標準就基因決定命運

其實再多藉口都推翻唔到「天才係靠努力同賦」呢個事實
咁「有超強意志嘅平凡人」呢?
剩係唔人道已經係一個足以反對既理由啦, 仲唔夠咩

再講
人唔人道只係其中一個論點
關於DP仲有好多位可以討論, 絕對唔係台灣shinn一句「是個好東西」就總結到既野

篇幅所限, 講多一個反對論點
就係妖拉提到既「意志」問題
「抱着梦想,期盼未来。这是给予所有生命的活下去的力量,不管有何选择,但如果没有未来和梦想,我们不过是行尸走肉罢了。所有的生命,都为实现未来而斗争。」
https://www.heepets.com/2148.html
ching你頭先所講「無超強意志嘅平凡人」
咁但係意志又係咪完全由基因決定到?
如果唔係, 一個人知道左自己「唔適合」做「自己鍾意做既事情」
個連鎖效應會有幾嚴重
如果意志可以影響命運, 亦即你個句「天才係靠努力同天賦」中既「努力」因素, 咁DP咪直接削弱埋剩低既可能?

呢個都仲係擇業既可能, 但精神健康方面呢?
如果一個人生來就被judge為「適合洗廁所」, 咁佢打後人生又會幾頹
佢「原本抱有夢想、但失敗」同「生來就已知失敗、無夢想」既人生會完全唔同吧?
唔同在邊? 在於追夢既過程。
就算成唔成功, 都係成長既過程

你諗深一層, 我地人既一生都在追求, 「無須追求」對於基因優異與否兩班人既精神健康同人格發展都係唔理想
再向外推, 一個社會既人都係咁, 個風氣會係點??

但不過咁, 妖拉呢句其實好淺白
唔明點解台灣shinn自己睇唔明就話9up
又, 青你試下諗深一層

點解你會覺得預知命運係「30歲前可以自由」?
DP一旦落實, 咁自然就出世就驗DNA架啦
邊有得話3唔30歲

係你一出世, 個教育、社會制度對你既待遇已經唔同
你係連意志都無一個機會去成長
所謂「三歲定八十」, 一開始社會已經否定你, 你成長到機會有幾大
叫1984 Plan 咪得,簡單易明
所以我咪話30歲前囉
睇啲唔睇啲
30歲前睇下你做成點決定你需唔需要跟返基因

討論先要有一個基本共識先
連基本共識都無 討論條毛咩
練習下咩叫邏輯先啦
驗完可以保密架嘛柒頭

柒完仲要懶醒

唔撚怪得連燈仔成日俾人笑
如果冇曲解你既意思 簡單來講意思就係命運計劃因為能有效提升個人生產力 所以變相人人都要用 否則就會唔夠人爭

但其實呢樣野唔關人唔人道事/自唔自由事
畢竟發展有潛力既野達到更好生涯發展 同想發展自己有興趣既事唔衝突
反而當事業越順利 可以發展興趣既時間會更多
所以當生涯計劃越生效 當然就越值得進行

雖然好多中學狗成日覺得職業唔簡自己鍾意既就係對自己夢想既背叛 但其實係佢地幼稚啫
不過如果覺得自己因為先天對自己有興趣嘅野潛力唔出眾 所以唔高興 咁當然又係另一種幼稚
我認為跟動畫講就夠,認同上面ching福田後尾講嘅所有野都bug到唔合理
咩叫「所以我咪話30歲前囉」

我喺 #135 回應左你提出既「有超強意志」同「無超強意志」既局限條件下, 會有咩後果同結論
你一句「所以我咪話30歲前囉」就想當係駁左兩種情況呀?
都幾可悲。

又, 你提到「邏輯」, 我想又想, 都係個好機會解釋下咩叫理性討論。
據我平生所學, 再維基百度下, 我會覺得一個理性、具邏輯既討論發言(in terms of 提出新觀點)應有以下要素:
前設(Assumption)」--> 「局限條件(Constraints)」 --> 「邏輯推論(Logical Deduction)」 --> 「結果(Consequences)

以下兩點值得留意:
1) 最後一個步驟之所以唔叫「結論(Conclusion)」係因為實證科學(Empirical Science)往往會有「事前推論」同「事後解釋」兩種情況, 所以用「結果」一詞我相信會較恰當。
2) 「局限條件」同「邏輯推論」往往係一齊使用, 所以兩個步驟未必有次序上既規限。
3) 上述步驟係用於「提出觀點」,而非「反駁回應」, 後者的話, 上述步驟當然有可忽略既地方。

上述小弟既諗法係將「科學方法論」既學說, 嘗試一般化套用討論
參考資料有
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%A7%91%E5%AD%A6%E6%96%B9%E6%B3%95
https://baike.baidu.com/item/%E7%A7%91%E5%AD%A6%E6%96%B9%E6%B3%95%E8%AE%BA/1100108
https://zhuanlan.zhihu.com/p/39248455

全部都係岩岩google返來既東西, 事實上你用其他網站都應該搵到相若既資訊
當然入面字眼上或會有唔同, 例如維基入面幅diagram用「hypothesis」我用「assumption」, 但方便解釋, 始終要行外人都明白
畢竟唔係純學術討論

但咁講, 按道理「科學方法論」夠邏輯啦掛?
實證科學都唔夠邏輯, 咁你真係the king of logic

就用我樓上#135 做例子,
「咁但係意志又係咪完全由基因決定到? 如果唔係, 一個人知道左自己「唔適合」做「自己鍾意做既事情」」 呢句係前設
「意志可以影響命運」 係推論
assume other factors constant, 所以局限條件可以暫時唔理住
「咁DP咪直接削弱埋剩低既可能?」 就係結果

回歸我同 閤下之間既討論
一來如上所言唔明白你個「所以」係refer to咩, 唔清唔楚就話人無睇清楚
二來你個「30歲」既標準係點來?

點解30歲前可以自由, 點解「30歲前睇下你做成點決定你需唔需要跟返基因」?
正如我 #95所講, DP就係一份CV, 你作為一個社會入面既個體, 你有得揀架咩
邊個話你有得揀
有得揀既係「plant以外」既政府, 而唔係普羅大眾呀
當個個僱主都用DP instead of CV 請人, 你唔用DP點搵工呀
訓醒未

最後, 見到 閤下喺最後提到「討論先要有一個基本共識先」
先唔講你「基本共識」既定義含混, 就你呢句已經假定左討論前要有基本共識
但問題係, 討論就係為左達成共識, 如果一定要有左共識先可以達成共識, 咁咪有d倒果為因?
或言, 「基本共識」不同「最後共識」, 但到底咩叫「基本共識」?
面對呢個重要字眼, 閤下隻字不提, 呢個又係咪一個具邏輯既發言?

要練習邏輯既會唔會係你呢
屌喇星 第一次見人吹奏Seed D
連seed 系fans 都屌柒套嘢啦
的而且確, 閤下理解錯左
「係命運計劃因為能有效提升個人生產力 所以變相人人都要用 否則就會唔夠人爭」

命運計劃係一個社會制度, 選擇用唔用既係「政府」而唔係「人民」
當然政府用人民決定, 但單從「選擇用唔用DP」呢個決定而言, 係政府決定。
就算唔係政府都會係公司/企業

政府/企業 因為DP可以提升整體生產力所以用
咁自然請人既時候就唔係單睇( 或直情唔睇)CV 而睇DP
變相呢個情況下, 人民係一個被動角色

回應你第二個論點
「但其實呢樣野唔關人唔人道事/自唔自由事」絕對關事
一來我上面 #135 提到既風氣問題 同埋 #136 提到既待遇問題, 呢d 點都關人道事掛
所謂遠在天邊近在眼前, 我地身在既現實裡、India既姓氏問題至今依然無解決過
你一句基因唔適合, 就令到人地連嘗試既自由都無( 按: 詳見#136, 因為資源分配會被落在「上等階級」手上)
點會唔關人道事

二來你假定左「生涯發展」會同「有興趣既事」係兩回事
but what if 兩者係一致?
同一時間, 你亦假定左每個人「有潛力既野」都係「佢所想既野」
but what if 佢「有潛力既野」係「洗廁所」?

最後, 閤下提到「雖然好多中學狗成日覺得職業唔簡自己鍾意既就係對自己夢想既背叛 但其實係佢地幼稚啫」
我就唔直接回應啦, 但王安石講過: 「盡吾志也而不能至者 可以無悔矣 其孰能譏之乎?」
想問喺呢個情況下, 王安石又算唔算幼稚
是山之特出,不與培塿為類,悠悠乎與顥氣俱 ,而莫得其涯 ;洋洋乎與造物者遊,而不知其所窮。
話說細佬最近有事忙緊,有機會要下禮先覆到
但放心,理性討論既,一定全部都會回覆。
寫咁大篇都係廢話嚟

一、我無講過支持或者反對,我只係提出左「30歲前可以自由發展」呢個建議

二、對於普通人嚟講,即係一般大眾根本就連「人生目標」都無,如果搵到一個天生就適合佢嘅目標,「未嘗唔係一件好事」

三、一個人知道自己嘅命運同唔知自己嘅命運係會有好唔同嘅反應,同時一個人嘅性格經歷都會令佢唔同
所以30歲(因為30歲係一個生理上未衰退,而心理上算成熟嘅年齡)係一個合理嘅分界線,當然唔係一定,只係一個討論。

重點:其實你已經有既定嘅立場、結論、取向,咁討論條毛咩,九唔搭八。

覆完呢段 唔會再覆你,你加油,希望你成熟少少,明白到呢個世界係有好多唔同嘅人,唔好俾見識限制左自己。
王安石唔算幼稚 佢認為盡咗努力去追求,即使達唔到目標,都可以無愧自己而且唔值得比人恥笑。
但我句說話係中學狗想追夢,但拘泥於以職業既方式就係幼稚,當然能夠以職業方式係好事啦。
因為我認我真正想追求既野應該以最有可能實現既方式追求,係咪職業並唔重要。依呢種表現正正係盡吾志也而不能至者 可以無悔矣 其孰能譏之乎?
你喺到charge我logic, 咪同你解釋一個發言點先為之有logic囉
解釋完, 你駁唔到又話係廢話, 點夠你講呀

又, 我擺出來, 另一個目的係方便日後quote返上來
與其不斷解釋, 不如一次過介定咩叫邏輯推論先姐
又唔係剩係為左回應你既

不過你呢句又幾fun
「重點:其實你已經有既定嘅立場、結論、取向,咁討論條毛咩,九唔搭八。」
我由一開始 #9 個cm開始就擺到明有立場架啦
去到你回覆既 #95都算明顯掛
覆左咁耐, 先同我講「oh原來你有立場架!!!?
你又幾趣致

本來想等多幾個人先一次過回覆, 但你咁得意, 就依加回埋你啦
一、有無諗過係你一開始解釋唔夠, 一句「不如打個折」就等於「提出左30歲前可以自由發展呢個建議」? 又, 呢個建議應該點具體執行? 我喺 #135 都講到明DP會由一出句就影響佢, #136 更提到出生後既待遇問題, 談何「30歲前自由發展」?
二、「無人生目標」係咪就等於你可以奪取埋佢餘下人生尋找既機會?
三、「一個人知道自己嘅命運同唔知自己嘅命運係會有好唔同嘅反應,同時一個人嘅性格經歷都會令佢唔同」即係點, 你講完一句又唔解釋, 我估錯又話我唔明你 不如你一開頭就講清講楚先唔好既

我會明白世上有好多種人架啦, 例如你呢種、喺#140 唔夠人駁就人生攻擊、然後比我講到口啞啞就突然扮到道貌岸然既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞