有冇人身為私樓仔,但覺得自己生活同公屋仔分別唔大?

300 回覆
518 Like 110 Dislike
連登多人住公屋,成日幻想私樓好美好
之前有人開po都會駅女仔跳樓,啲人就話咩"住私樓都要跳樓"
唔知講乜好
呢班人真係好撚低賤
攞福利仲串柒柒明明經濟條件差先有福利攞,仲好自豪咁款,睇唔起人
同啲攬住間公屋打飛機嘅連登仔差唔多
唔係咩叫m型社會

就係冇中間
一係你跌落去做窮撚
一係就上去做有錢人
正常樣都久唔久都有條件幾好既女仔追

只係係追女仔特別容易呢件事黎講 感受唔到太大分別
赤柱咁巴閉呀?俾人知原來係赤柱公屋,咪笑到你面黃,柒到爆囉
屯門屋苑私樓好過公屋多多聲啦
兩老做低下層工,冇乜存款,老豆有閒錢都拎去賭。佢地月入加埋得30k左右,係當年好彩先買到樓。

你講幾好重要既一樣野, 係以前做基層都可以買到樓
以前兩公婆就算每人月入幾千,都有能力買居屋/低級私樓
有啲人冇遠見,嗰陣咁易買都冇買
佢地下一代就真係慘
私樓間隔用料都好過而家新款公屋啦
兩老30k不過不失
有陳私樓點都好過公屋
有一樣嘢公屋永遠做唔到就係槓桿
有層太古城
就算幾燶,幾甩皮甩骨
都好過公屋
巴打唔小心透露咗心聲
老豆老母識買樓算識惗
你都識話19私樓
連登仔嘅私樓係至少都grand yoho / 海之戀 level
識有公屋仔,大學學費唔洗俾,果時仲話咩Defer 冇成本,後尾發覺連住Hall 都可以免宿費,但公屋仔啲行街波鞋就成千千聲一對,自己買對專業嘅運動鞋都唔會過到千蚊,人生第一件Nike 衫都係大學派。
屋企一年交幾十萬税,但自己一啲都唔覺有錢,啲錢分左俾公屋仔洗
衰過公屋仔 我每月得1萬蚊洗
其實你都未必有咩著數,兩老最基層,一退休唔洗你養都還神。
間屋都係佢地養老用,唔賣得,退休又無理由攞去按俾你買樓。
可能你都要靠自己
咁就唔係你啲錢分咗俾公屋仔,係你屋企人姑寒
有個地方唔愁住已經算好
係呢代先話要多父母幹
上一代都係自己儲錢買
香港有6成人住私樓 3成公屋 其餘就係圍村佬同寥屋
咁你就知咩事 住私樓根本唔把閉
幾千萬嘅複式/house 都ok嘅
幾百萬俾一成首期 就唔好扮中產啦
自己check 真d 數據啦
交我幾十萬稅
到你要結婚生仔點都幫你俾一半首期啦
唔洗養父母一點已經好好喇,都算係父幹嘅一種,不過係削啲咁解囉
"一年出唔到一次國,唔似公屋仔年年歐遊"

咪當個個住公屋都係咁先得架.. 我直到讀 U 個陣都未出過國, 第一次旅行出來做野後公司旅行, 歐遊呢 D 都而家都未去過.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞