有冇人身為私樓仔,但覺得自己生活同公屋仔分別唔大?

300 回覆
518 Like 110 Dislike

聽到屯門都知咩事

巴打算好
好多大西北上完車嘅
當正自己大業主
的確有班人係夾心階層,住公屋嘅人嘅福利攞唔到,但又冇閒餘嘅錢消費,因為租金或者供樓佔咗支出一大部份,我諗呢個係樓主嘅情況

正如住公屋嘅學生去歐洲交流團可以一毫子都唔使比,但夾心階層嘅學生唔會捨得拎萬幾兩萬蚊報名參加
其實好多私樓仔女都會做呢啲事
但唔知點解連登仔好鍾意ff住私樓餐餐食好西,想買乜就買乜etc
一般私樓人士同公屋仔生活冇乜大分別
Agger
我中學嗰時好羨慕身邊住公屋嘅同學年年唔使錢參加新加坡歐洲日本嘅交流團,相反我屋企真係afford唔到,到yr 1先儲到錢第一次出國旅行
係你戇尻姐
你個人戇尻就算你拎黎比首期都會連埋層樓輸返出去
係係係,全世界得你一個唔使為錢煩惱
業主供完樓份糧都多過你啦
樓主你個私樓package垃圾姐
你唔洗為錢煩惱 可能單純你物慾低
供完樓幾廿歲人周身勞損拎黎做醫藥費啦
日日捱麵包,日日行路返工,為咗層樓OT到十點
係未FF到咁捱法?
不如講下你屈係間公屋點有錢法啦
今年投資緊咩發大達啦
單人200尺1房有廚房浴室有企缸
1200蚊租
你慢慢供廿年樓啦傻尻
唔知點解會咁,明明嗰區好多廢老
笑咗,屈係200呎劏房公屋打飛機
我唔係供廿年呀,係供三十年,加按咗一開二
比起你,雙倍慘
打風都唔識去泊走架車
其實人比人 會好辛苦

就算講緊住同一棟私樓
你隔離屋個個都可以係有幾個單位收租
亦都可以剛剛好 成個月份糧供得掂層樓

正如住公屋
都可以係大陸有樓 現金出糧工 年年去旅行買名牌
亦有真係好窮 三餐都計住計住既

唔好將自己同極端比較
起碼老豆咁鍾意賭 都叫買到層樓
大家都養車 公屋仔停車場都平撚過人
屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞