有冇人身為私樓仔,但覺得自己生活同公屋仔分別唔大?

300 回覆
518 Like 110 Dislike
200尺有房有廚房叫劏房
你有認知障礙定弱智
百幾尺400萬就高人一等
千2蚊個月200尺就叫劏房
係,你啱,你住緊200呎豪宅
我住緊7xx呎劏房
唔打擾你打飛機啦
車位係資產
波子係消耗品 點比
港女就係咁膚淺
住緊新私樓 一手車 最近買多左間8m既新樓自己名
都無咩感覺係容易去溝到女
你生得好醜樣?
原來有私人參建公屋 第一次見
根本香港係玩9正正常常乖乖地打工嘅人

大把人揸的士/做生意話自己年年蝕錢
個仔讀u就full grant full loan

早幾日先見個大同留comment 個fb page教人避稅
我呢d打工仔都係收收皮
你up乜 佢自嘲緊 杏花村成日比人誤會係公屋

定你以為得你自己知 杏花村係私樓?
俊宏軒啊 傻西
政府full grant full loan係on9
大把人免費讀書 跟住日日去旅行食好野串人
有啲就要借十幾萬 出嚟還
鳩知你覆緊再上一個回覆咩傻西
係,樓主呃鳩人,想整沉樓價自己買樓
其實loan都冇問題,起碼叫做有俾錢
full grant真係首先有啲人唔係窮,但都有得攞
同埋香港八大已經咁平,仲要免費俾堆窮人讀窮到乜咁仲學咩人讀書,出嚟做嘢啦
人地美國窮人讀U,都係半工讀,一路讀一路還,香港八大咁平,冇理由還唔到
有獎學金已經好夠,成績好先有資助
真full grant嘅人
根本除左拎緊綜援之外
係生存唔到

冇綜援但係拎到full grant嘅根本就要查
嗰陣我老豆俾人炒左
新工得返一皮野都係乜9都冇
br埋一層仲供緊嘅居屋
full grant On9
拎窮人上流
小窮就負債十幾皮
大把單親得
教下班 現金出幾皮
有居屋算好
知足啦咁貪心
唔好諗太多,番好工,溝好女,你就開心架啦,唔使同人比較。
啱,做窮人著數過夾心階層
仲咁努力賺錢做乜
俾咁多福利只會令窮人不求上進
我拎唔到
唔係我好想拎

當你知道真係拎full grant嘅條件
你就知根本拎到嗰d除非綜援,唔係都係扮窮
重要一年有幾皮生活費送 加免學費
果時俾果班串
普通人番pt 變左最窮成績重好
冇錯
樓主都講到重點,佢個家庭其實同一般公屋家庭冇分別

「私樓仔」其實imply 私樓家庭,個重點係中產背景,收入,生活,人脈,興趣嗜好

住太古城/美孚呢d傳統十大藍籌私樓都有啲甩皮甩骨,乾爭爭,嘅燶閪,純粹因為因緣際會,買落左樓。佢地一d都過唔到中產生活

對於呢個情況,真正受惠嘅就係佢哋嘅下一代。
係連登on9,私樓仔就算有10層樓都唔分一層比我,有咩高唔高得啖笑,成班on9分高低,樓主有時上連登勿認真,我試過講舊私樓有咩問題,係咁比人負評,好多都係on9,一係9up唔負責任既中學生

呢個世界無人會無煩惱,就算你老豆千億身家,唔使你繼承家業,由你出世就整條team 要你做全世界快樂既人,就會無野煩咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞