有冇人身為私樓仔,但覺得自己生活同公屋仔分別唔大?

300 回覆
518 Like 110 Dislike
連登仔好鍾意話私樓仔好有優勢,生活唔駛憂,贏在起跑線咁款
我雖然住私樓,但完全享受唔到私樓仔嘅著數
一家四口住屯門4xx呎19私樓,冇車冇工人,冇自己房,要同細佬share
中小學冇補過習,好少上興趣班。冇得出國讀書,大學學費要自己俾
兩老做低下層工,冇乜存款,老豆有閒錢都拎去賭。佢地月入加埋得30k左右,係當年好彩先買到樓。
亦都因為佢地人工唔高,我成世人未去過幾多次旅行,淨係去過5個國家(唔包中國),一年出唔到一次國,唔似公屋仔年年歐遊
居住環境都唔掂,隔離屋係廢老,成日打麻雀,勁嘈。樓下有一戶隔唔中會大大聲播音樂慘撚過公屋
啲人話私樓仔易溝女,但自己毒撚性格,成世冇乜點拍過拖
公屋mk仔同我溝同一條女,我都係爭唔贏。甚至有公屋妹知我住屯門都睇唔起我,嫌我窮
做底層私樓仔同做公屋仔根本一鳩樣
不嬲住公屋先係人生嬴家
下世投胎做公屋仔,生活都未必差過而家
隔離屋係廢老,成日打麻雀,勁嘈。樓下有一戶隔唔中會大大聲播音樂

點解私樓都會有依D鄰居
私樓唔係個個都高級中產,上流社會人士咩?
你用住私樓最廢嗰堆
同公屋最勁嗰堆比你緊係慘架喎
住私樓唔會變老咩,中產第時都可以變廢老啦
私樓都分好多級數
屯門四百呎又真係同公屋唔大分別
私樓=/=中產
黨鐵上蓋大單位私樓咪中產家庭囉底層私樓仔連小康都未必算
以前樓價低買到樓,唔代表有家底、質素高
住公屋,連政府都驚咗你
隔離營冇份去
荃灣 800呎
房亂 自己枱都冇張
電腦放廳 廳超亂
港島租置公屋>>屯門細私樓
同樓主差唔多一樣,一家五口住500呎私樓,有過工人,但冇自己房,要同家姐訓,而家一個嫁咗出去一個唔返嚟訓

雖然係私樓但係最窮個批,只係老豆努力買咗兩層樓,一棟賣咗,我屋企原本家境唔差,只係生太多
唔駛最勁,普通公屋仔已經贏我
以前中學普通公屋仔都有得補習,年年出國旅行都識唔少
生得少嘅話都通過有自己房、有私人空間,鄰居質素又未必差過我嗰度
有fd住新公屋,鄰居全部正常人
啱呀,主要原因係因為生太多
500呎住兩公婆,最多加多一個小朋友已經好蚊水
生咁多咪變相係私樓擠逼戶
你都識講你老豆有閒錢都拎去賭啦
關公屋撚事咩
唔通你住公屋你都豆就唔賭咩
佢驚佢到時群埋隔離左右啲出黎行嘅
賭到連你頭家都散埋咋
好波
家庭月入30k生活係咁上下,好彩買咗樓,要租你仲慘過公屋。
香港其實有55%人住私樓
父幹先有用

住豪宅/有樓收租/父母有盤生意嗰啲就真係贏家
得層低級私樓真心冇咩值得打飛機,地位同公屋仔差唔多
有啲家庭明明就家境唔差,生太多就變成窮人,規劃好啲都唔會搞到無錢幫啲仔女出國讀書
認真答下你

唔好怨你父母,你都係唔係好好多
生仔係會降低生活質素唔知點解啲人咁熱衷生仔
識人住公屋生4個,戥佢仔女慘,應該逃唔過跨代貧窮嘅命運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞