LIHKG 箍牙集中討論區 40

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
今日去咗consult牙醫關於箍牙
佢建議我先換咗個牙套
因為門牙有一個以前細細個做嘅金屬牙套已經變黑左
有冇人做過換牙套 痛唔痛架
同埋要預大概一萬蚊大家覺得正常嗎
見大家講起,我之前下排近則門牙肉位都有一粒白色野半透咁突出嚟(稍為比少少少力摸落去都會好似比針拮咁)個陣我google仲以為係牙骨增生,但又唔sure係咪以前都有

而岩岩見post, 照左照鏡,發現粒野冇左

其實係咩黎?
呀屌
我搞錯呀
唔好意思呀真係 對唔住
柒到仆街
sorry呀濟嫂
就咁睇我覺得問題好似係出係 (圖1) 下排左及右裝係犬齒個粒野度 (好似同他粒粒角度唔同,係斜斜地? 定本身犬齒都係斜?)

我鳩估係你啲犬齒牙根抓得比較實淨,令牙齒沿牙箍鋼線移動個陣,門牙相對更易受壓力去移動,直至鋼線與相鄰粒粒成直線 (圖4),然後成理變左被拉上去咁?

利申 個人9up見解
去得太密? 牙蠟幫唔到手?
會唔會睇得太仔細
係呀 我下排嘅3號牙(2粒都係) 本身牙腳已經生咩左
所以嗰牙醫落左2個月橡筋 一次過箍住6粒牙(左3到右3) 之後就變左圖3、4
我仲好努力搵緊牙醫接手 巴絲們推介嘅牙醫都好full
我已經將魔爪伸到啲唔多熟嘅grpmate 問埋佢哋箍邊個醫生 希望啲好嘅牙醫快啲有位救下我
我牙醫有講過可能係碎骨,唔洗理佢過一排唔知點解就會冇咗
呢排發現啲啲牙黃左勁多同某啲凸起同牙窿位都好多茶漬,可以點算
因為我見個兩粒都真係幾斜下,要係本身緊密既排列下將隻牙原位較返垂直應該唔易 而箍牙過程亦都未必係跟初頭預計咁順,好似我最後要剝邊個兩隻牙都唔係預期預計個兩隻;初初門牙高低不一預計可能要磨牙解決,箍左三個月先based on個情況重新裝過粒陶瓷去解決而唔洗磨牙

咁恐怖我仲諗係咪用powerchain收入排牙個陣牙骨收壓而刺激增生
請問下有無人箍緊元朗鄧x豪醫生?請問好唔好?
有冇試過約蘇麗英?
佢應該易約
嘴凸同下巴縮 想問下有冇巴絲靠箍牙fix到個問題? 諗住約個專科睇睇 中環謝醫生有冇人睇過?
打錯 林醫生先啱
我之前都係咁
去洗完牙之後白番晒
我個牙醫應該係幫我做左d polishing
但係洗一次都幾貴下。。。。
好啦,等我過多排去洗牙睇吓會唔會乾淨返
唔敢再飲咖啡了以後嗚嗚
八卦吓你洗牙幾錢啊?
半年炸固定器$5000有3個
之後格梗帶返痛到好似用一晚濃縮箍咗一次牙咁
痛到忍唔住除咗無帶過
依家仲有兩個全新擺咗喺度
洗一次要成1600蚊。。。。
有無箍完鋼的
你地固定器係拆左箍之後幾時有得拎?
我個間要成個星期
我一兩日已經feel到開始有小小移位
我係即時拎到傳統固定器
拆箍前一個星期會做牙模整
因為真係怕走位
透明就一個星期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞