LIHKG 箍牙集中討論區 40

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
似醫生問題多
都唔係似,直情係醫生手勢唔好先會咁
我箍牙咩都照食,啃海鮮同骨都完全冇問題,唔好覺得自己箍牙就會影響到食嘢咁,咁樣會好depressed
我無試過鐵線甩出來
只有成粒箍甩左
平時牙醫換鐵線 feel到插實一實
拔出黎果下feel到成排牙被扯果種
有冇巴打絲打箍緊隱式美
醫生話食飯可以唔使除
啱啱開始戴第一副隱適美箍4日,有無人好似我咁會成日好眼訓? 以前唔會咁但依家成日都好眼訓,每晚11點半玩玩吓電話就訓著…以前我係12點幾先訓著,起身精神飽滿,依家去到1點已經頂唔順要訓陣….
我試過食麥皮唔除,口感味覺打咗七折,都叫食到嘅。
我見YouTube有人全日食咩都戴著食,好似無問題
我63個箍… 我有個frd箍隱適美係得20個左右,但佢話係分phase,戴完20個會再scan再有一堆箍…咁其實係入refinement定係真係有分phase?有分phase好似好啲…我依家好怕自己63個箍整曬,中間跟唔到進度
呢個唔係隱適美出,係診所用畀牙醫跟進你嘅情況。
我間診所係free畀我用
我諗醫生中間會跟住你個進度,有機會中間會調整。我自己間診所就除咗成個療程再會包兩次refinement
我副牙亂到咩咁,都係21副
你戴住佢食野 咬緊野一野太大力就會咬爆咗個牙套 然後要俾一千蚊
咩app?
唔使驚 中間跟唔到進度 佢會重新scan過再整一套新嘅牙套唔收錢 佢係四年內任你整
我62
你依家箍到第幾副?
我都係啱啱開始Invisalign,本身美國嗰度俾我睇嘅animation 模擬效果得29副,我問牙醫咁咪好快,佢話佢要再造adjustment㗎,只係大約俾我睇吓個效果但中間點樣整佢一定要再調整,然後上箍時發覺變咗52副 所以我覺得d人成日覺得invisalign唔夠好,其實都係牙醫嘅問題,因為如果係好嘅牙醫,根本係牙醫主導曬點樣整,而唔係一般人覺得嘅scan完牙俾美國整牙套就可以

利申 中環專科
我四隻第二大臼齒都係冇上箍
不過我又冇問點解
諗住箍少隻可以痛少隻
唔會睇落好唔整齊咩
我嗰兩隻都突咗半隻出嚟
琴晚上左橫顎桿
冇酸冇痛覺得好辛苦
問過同事 佢地個個個橫顎桿都係有弧度係貼住上顎
但我個個差唔多係水平咁打橫浪係我上顎位
中間個位仲要有塊圓形硬膠片咁
我初初口水都吞唔到
岩岩食野咬爛晒d野就浪晒係個桿既膠片上面
要用筷子同脷篤返落黎 食個飯食左成個幾鐘
其實冇弧度係咪唔正常
detal monitoring
唔係包埋既咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞