LIHKG 箍牙集中討論區 40

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
冇落呀
去睇牙醫做invisalign consultation, 個simulation 好多牙都要磨到0.5, 姐係upper limit, 怕唔怕醫生手勢唔好影響到
好似唔錯咁,但我怕自己要返工,就唔到佢哋診所時間睇
傳統箍既各位 你地用普通牙線定水牙線清潔
水牙線真係世一 但可以用埋普通牙線
照完話我個情況係唔洗剝牙既case
如果你仲有問題想問不如打去約多次直接問醫生啦
無記錯好似都係200
打算箍佢 請問你知唔知referral 有冇得平?
我係搵曾箍 想改善咀突
都係剝4隻 暫時都幾好 箍左一年 真係凹左好多 不過我叫佢落左骨釘
想問有冇巴打而家箍緊岑儉?
大概幾錢到?
我箍左3個月 好想喊 好似出左事

啱啱上箍嗰一日(2月尾)

箍左3個月(5月尾)

牙啦係收返埋左 但下排牙 中間嗰幾隻升高左 嗰牙醫話如果下次覆診仲係咁就要打2粒骨釘 而且我本身咬合冇問題(我唔覺有+牙醫冇講有問題) 但係箍左3個月次後 咬嘢嘅時候右邊上下嘅大牙會磨到 而左邊上下排牙掂唔到對方

以家可能又要比多幾千蚊for嗰兩粒骨釘(佢上箍前講明唔洗骨釘) 又會再痛啲

我好想知到底發生咩事 係正常? 定嗰牙醫整得唔好
你而家啲牙咁亂?唔箍好過箍 邊個醫生咁大整古
我以家望到下排牙都好焦慮
老實講我排牙冇乜大問題 純粹係下排牙有小小拉 想靚啲先去cool 點知cool到唔知想點。。。
唯一慶幸嘅係佢冇點樣搞過我上排牙
普通牙科醫生黎 唔開名住先啦 等多陣睇下點先
點解好似下牙變彎左咁
未箍前好似仲靚喎
omg發生咩事⋯⋯好似箍彎晒下排牙喎,本身你啲牙都算齊,只係有牙縫要收,但而家箍到條鐵線都變晒形。你有冇問清楚牙醫發生咩事,仲無啦啦要加骨釘
你有冇諗過比少少錢搵個專科consult吓呀?驚你愈搞愈衰⋯⋯同埋我覺得要照多次x-ray睇吓下排牙啲牙腳有冇出到事喎
坦白講,都好明顯係箍衰咗,我係你嘅就唔會比佢打骨釘,一陣愈執愈衰就後悔莫及,真心建議你搵個專科醫生consult吓可以點埋尾,你上箍咗3個月姐,我相信都仲未太遲可以補救到
樓主比少少錢搵個好專科consult下先再決定聽唔聽你牙醫講
唔識用水牙線用緊普通牙線 遲啲的起心肝去學點用
有冇邊個專科推薦
拎埋未上cool之前嘅x ray去搵專科會唔會好啲 但係點出聲講好 無啦啦問以家嗰牙醫拎好似好奇怪咁
有冇邊個專科推薦
拎埋未上cool之前嘅x ray去搵專科會唔會好啲 但係點出聲講好 無啦啦問以家嗰牙醫拎好似好奇怪咁
水牙線就咁塞個咀入口度沖咋嘛,不過用完都仲要用普通牙線清潔架,只係一次過沖走晒啲食物殘渣先咋
唔奇怪 箍整齊同咬合正常係佢責任
需要同病人 多少交代吓進度都好正常
客人鵪鶉 先咁多牙醫敢側側膊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞