LIHKG 箍牙集中討論區 40

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
以前係菲臘箍牙個固定器用左2年斷左條鐵
係唔係要出面配過??有無邊間介紹下
點解洗牙要比折扣
約左睇專科 但係聽講唔包洗牙個啲 ,我諗住自己出左去普通牙醫洗牙個啲,普通牙醫好似平啲(?)
有無人箍緊MK鄧
佢宜家只係收人介紹嗰啲
有無ching可以做介紹人
其實我已經箍左幾個月
之前條鐵線凸出嚟我即刻去牙醫度整
然後個牙醫話我整得太多次 要收我$300
Cls依家條鐵線咁長又唔係我想
佢吉住我點食嘢
所以我先上嚟問係唔係正常
Btw 幅圖其實係我啱啱較完位個陣影
會唔會係根本個牙醫冇剪到
下,痴線,冇可能啱啱覆診就會突出嚟,係佢根本冇剪到,呢個長度係似已經個幾月咁囉
正常係會剪到完全收埋晒,有牙醫仲會專登扭入去,等佢就會突出都唔會拮到牙肉
我係半個月複診一次
佢仲話要收我錢
好似我錯咁
Btw 琴日整完之後我特登叫佢再剪短啲
之後佢話已經冇嘢好剪
純分享箍左三個月
本身下排左邊有隻牙凹左入去

而家已經凸返個龜頭出黎啦
我個許廷鏗一開始仲同我講可能最快都兩年箍好
覆完診佢話睇黎可以年半搞掂
牙醫冇同你講幾耐換一次?應該個個情況唔同架喎,我之前落橡筋就每日戴22小時,每日要換3-4條我就會朝早刷完牙一條,lunch之後一條,dinner之後刷完牙一條,臨瞓前最後一條
唔好講笑,咁q長大把有得剪,佢唔肯剪然後拮到牙肉返去剪又要你比錢⋯⋯想點
我問過同你情況一樣 但橡筋數好似唔太夠
個效果都幾好咁啵~
巴絲打應該幾開心
我係Paris, 巴黎 不過我係3個月覆一次診 進度有點快
巴打本身骨哨好嚴重?
以我所知胡醫生箍骨哨都好skilful下
好似上上個post有人po過前後對比照都差幾遠下
有機會係你食野偏左一邊
用得太多條鐵線會移左位!

我之前都係咁,明明複完診都冇事冇線吉肉!

但隔一排又會吉住我啲肉,仲愈吉愈入,直接插埋落我啲肉度!
最後要去緊急複診睇!
先發現係我好鍾意用右邊咬野食,導致條鐵線會郁左,同埋我咩硬嘅野都照食(例如雞軟骨),所以佢就愈吉愈入!

之後醫生好貼心咁幫我換線個時係兩隻門牙中間條鐵線整左個凸位,等條鐵線唔會走位!

咁之後鐵線點移位都只係會少少移左,吉唔到我啲肉!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞