LIHKG 箍牙集中討論區 40

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我係淨係箍上排的,你預非專科傳統透明大概係18000左右,傳統鋼16000左右。淨係箍一排唔可以箍隱適美,因為隱形牙套一定係上下一套咁配。
同埋你要照咗X光比醫生睇咗覺得你無咬合問題同無其他牙齒問題先可以淨係箍一排,因為箍一排淨係for啲極簡單嘅case,希望幫到你
明白唔該哂ching 咁ching有冇邊個醫生推薦 邊到都冇所謂 最緊要手勢好就得
有冇人試過切牙肉
我唔知自己啲牙本身露得少定係點
本身有gummy smile
而家箍左幾個月陶瓷箍
條鐵線都陷入左牙肉入面

今日一次過剝左3隻牙
唔知係咪咬紗布太耐,紗布痴住個傷口
一拎開塊紗布就爆血 即刻換過塊紗布咬住
好驚止唔到血聽日紅日診所又唔開
有冇人箍過邵文婧醫生?尋日consult佢提供咗兩個方案
1.上鋼箍同埋磨牙,箍一年就得但門牙比方案2收得冇咁入
2.剝一隻智慧齒,用carriere motion 拉後隻犬齒,畀位門牙收得入啲

有冇人用過carriere motion?感覺如何?
同埋有冇人喺邵醫生箍做埋微笑曲線?尋日傻更更唔記得問醫生
搭單問有冇人骨性哨喺邵醫生到箍
效果如何
咧嘴大笑一定會露牙肉
問過牙醫兩邊打骨釘都係向上收1-2mm左右
我覺得有d偏向右斜
黑三角唔知點搞,以前牙逼埋搞到d牙肉生唔到上黎
輕輕露齒笑唔會露牙肉
全麻好似剝咗先好d,始終剝兩邊難d進食

我係箍箍下去醫院剝一邊智慧齒(局部麻醉要開刀)
冇咩問題,食咗三四日流質嘢,術後護理要仔細d
我都好驚我d牙肉都萎縮咗
想問下唔帶retainer幾耐會走位
同埋整retainer最快幾多錢同幾耐
係咪間間診所唔同?
想問下唔帶retainer幾耐會走位
同埋整retainer通常幾多錢同幾耐
係咪間間診所唔同?
箍緊佢,我係一半牙性一半骨性咁,剝咗4隻臼齒箍可以推入少少,但效果佢話唔會好明顯,始終骨性都係要做手術先解決到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞