AMD討論POST(67) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
佢就係冇任何debug code之下就重新開機 , 如果只係SoC唔夠電咁就容易解決啦
話說其實5600X應該用咩cooler?
有冇啲咩好介紹?
暫時考慮緊Noctua nh-u12s同埋Corsair h100i capellix
呢代sweet point 係3800mhz 怕煩&不穩定不建議上1900mhz之後既fclk freq
你想aio 定 air cooler ?
兩種都ok
但係好似aio靚仔啲
NZXT X53 X63
咁嘅話我上一粒3700X其實體質都唔差 , 都可以上到3600 C18
抵玩既aio 可以上a sir牌
自組水(都冇用
最慘係我用緊NZXT H500i, 啲airflow差到仆街
可以考慮下nzxt 信仰list
想買rog ryujin ii 360, 周圍問都唔知幾時出
轉機箱
其實可唔可以固定MCLK 3800(1900) , FCLK set 1933/1966/2000MHz去驗證IMC體質?
你地有冇試過部機開完機,cpu 降左頻?
粒amd x3700岩岩開機勁慢
開左cpu-z 睇,8粒春全部降到500MHz
Force reboot 又變翻正常
Bios reset default

Power plan : window high performance
SST-AMD

想買都買唔到
用咩板?

利申貓
Pro WS X570-ACE
貓牌加左價了
5950X獨走之路 (Curve Optimizer進階調整分享)

https://www.coolaler.com/threads/5950x-curve-optimizer.363312/
不過你條ram 超上4000既timing 都未必靚
預咗因為我之後會買HOF 4000 16GB kit兩pack , 所以問定先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞