AMD討論POST(67) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
課啦
gpu,代機30幾
又要買埋 Extender 90° 嗰啲
係喎屌,有燒肺券拎去中田買ek 件先
網上買啲買唔到件先
唔知佢個 EK EXPO Computex 2021 有咩新嘢出,觀望下先,會唔會有新嘅水冷件
自組水重點唔係GPU咩, 唔係想搞GPU既話不如AIO算
點解自組水重點一定係 GPU
降溫最明顯,依家d 卡都係愈低溫度佢boost clock去到愈高
因為gpu 係玩die 直觸,所以明顯
AMD Zen 5 CPU代號“ Granite Ridge(GNR)”

https://moepc.net/amd-zen-5-cpu-codenamed-granite-ridge-gnr/
c8e / strix se
仲有X570 pro art 同埋新版Tuf
Pro Art / WS其實定位係咪喺TUF同ROG STRIX之間?
唔係咁對比

Pro art 針對 Contact Creation 方向

WS針對工作站方向 (但asus設計x570 ws ace 冇咁集中workstation concept)
咁WS X570 ACE或者嚟緊嗰塊新嘅X570 PRO ART如果要對照嘅話 , 同邊個級數差唔多?
新板io 有分別 asus x570 pro art會有tb4 2.5g lan port
TB4定USB4 ? 唔係話TB4會歸納係USB4 standard下咩? btw X570 Pro Art睇落幾吸引 , 諗住出咗之後用來取代而家用緊嘅WS X570 ACE
TB4

睇下Asus B550 creator 有tb4
不過而家ProArt & WS既分別越來越少
我發覺AMD板好似做唔到intel板嘅鏈路聚合 好撚sad
呢個唔係睇板廠點設計io走線?🤭🤭🤭
我真係唔知 我睇下 其他牌子嘅板有冇,因為見intel 雙lan 就包埋
C8DH 唔使換
預左冇apex
依家係咪唔應該出機等AM5
轉新socket 又ddr5
好似會大幅超越咁
想出5900x
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞