女同事向我投訴個客好猥褻

315 回覆
2509 Like 36 Dislike
Submit case 上HR propose 轉男同事跟close file
大家冇煩惱
最正路就係你老細打俾過客老細/HR講聲
樓主咁大個人都唔識自己權衡輕重fresh gard?

教埋呢次唔教架啦。

女同事a cup:訓斥佢無中生有,小事化大。
女同事b cup:小幫,提醒佢下次小心d。
女同事c cup:落力幫,嘗試同上級反映。
女同事d cup:全力幫,嘈到上大老闆度。
女同事e cup或以上:義無反顧幫,報警,平機會,報蘋果,勞工處+護送返工放工。
都9頁巴絲都叫樓主stand up do the right thing,無咩額外建議不過支持
報狗唔洗你公司批準
職場老油條
報狗都係事主報啦下話
一陣報完佢話唔想報,唔想搞大
樓主最多可以做咪"鼓勵事主報"
問個女同事打唔打算法律行動,有冇信心可以繼續follow,冇就換人。再將事情經過同最後呢個處理報返俾你大佬聽,條女想有/唔想有法律行動,follow唔到單case等等。應該就算盡左責啦,你鐘意嘅咪再心理/生理輔導下個女下屬。
如果企硬投訴而無左個大客

預左相關人事都撈得唔耐

除非老闆係保護同事至上
呢啲一定要上報俾上司+HR
hr會拆掂佢
大公司有規有矩 唔上報就俾hr將軍話你係幫兇
又唔使屌客既
埋塊嘻嘻哈哈招呼個仆街搵多個男同事一齊夾走佢隔開佢釘住佢送出大門口上埋的士
唔好比佢埋到女同事身
屌你未投訴就預公司唔理你屌左間公司先女同事同你投訴果陣又唔見你咁撚豁達
打份工打到咁折墮
支持樓主 do the right thing

好多時公義重要過好多嘢。
當你習慣咗少事唔出聲,以後好多嘢都會覺得少事變咗唔想出聲去冷眼旁觀 甚至逆來順受。

正如樑上君子好多時係由小時偷針嘅小小陋習陪養出嚟。 是非不分都可以由隻眼開隻眼閉習慣成自然咁出嚟。
呢啲先係人話巴打真漢子
屌你老母都唔知樓上嗰啲係咪支那人嚟咁撚鍾意事不關己
記住
如果香港遲啲變到好似支那咁冷漠,都係你班咩都話唔關自己事嘅撚樣一手促成
而家啲大公司全部對
LGBTQ
Woman leadership
Inclusive
都好緊張 你投訴到對家公司HR無得唔做野

個呀叔係老細就直接報狗
屌你老母男人老狗,有咩事就識話港女係雞係公廁,咁撚怕事都唔知係咪男人黎on99
你上司仲慘喎 你有冇做咩去補償下上司呀?定係老奉覺得上司幫你出聲係應份
好心俾人搞個果係你 你就自己都出下聲啦
ching 肯同同事企同一陣線已經好好
建議打去相關ngo問一問,例如風雨蘭
法律上公司好似有轉承責任
ching可以問一問做backup
加油
真 到時樓主畀人炒咗 條女喺公司分分鐘仲會帶頭笑9樓主正傻仔 同佢講兩句點知佢咁大反應
真人真人體驗過 好彩我一直食花生 難為個傻仔上司一直俾條女笑
咁賤格
驚閪咩 公司搞尻你就開名開資料 報比蘋果 玩大佢
下次見個客 裝機錄影 錄音 搜集證據先
係真係有啲女人咁賤格 明明做緊雞又要貞節牌坊
本身都受到 好心一開始就唔好扮9哂野 令其他人搞大件事啦 搞大左又當唔關自己事咁 令到個上司2邊都不是人 俾佢跣咗鑊勁嘅
男女平等
功就條女攞 屎就男人執
公平咩
吃得咸魚抵得渴呀
唔鍾意就辭職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞