女同事向我投訴個客好猥褻

315 回覆
2509 Like 36 Dislike
事緣琴日兩個同事(一男一女) 向公司其中一個大客present proposal. 之後返公司, 女同事向我投訴個阿叔全程牛咁眼望住佢個胸, 隻手仲時不時摸褲浪
present 完仲借啲意話要買bra送俾個女, size應該同我同事差唔多, 直接問佢咩cup 同戴咩牌子, 又問佢有無拍拖, 做佢條仔一定好幸福.
其實女同事一直都忍住扯開話題, 係到入 lift 果陣個客乘機捏左佢pat pat一下. 所以佢先鬧佢做咩亂摸. 果陣個客仲好得戚話太逼唔小心。

而一齊present 個男同事不嬲怕事, 我問返佢都證實左件事係真
其實我只係個小小既 team leader, 我對上兩級兩個上司都縮骨到仆街, 平時都成日A字膊, 係大老細比較明事理. 但我之前已經因為其他公事 bypass 左佢地直接搵大老細, 後尾爭啲收warning.

我有同其他女同事八過, 發現個客都係咸濕格, 但之前最多言語上佔便宜, 未試過好似今次咁過份. 最弊係我上司話個客同佢講個女同事present得好好, 點名要佢繼續follow up
個女同事又唔敢自己投訴, 要我陪佢先敢講, 搞到我而家有啲唔知點好.

係咪應該豁出去, do the right thing. 大不了被人事後針對迫走
痴線緊係do the right thing保護女同事再食咗佢啦
其實我知佢地都唔敢唔跟正常程序, 但會怪我地搞事, 隔幾個月搵其他野黎報復
打份工啫
唔包比人侮辱
打份工要出賣肉體同尊嚴咁不如去做雞
你都on9咁撚樣都唔出聲,你都死去做鴨算啦
你應該挺身而出做護花使者
分分鐘佢見你咁型
做埋你女朋友
卸返比條女叫佢報警話性騷擾啦、點解要自己上身
豁出去,呢個真係要幫既,D細既比人搞你都唔出聲,之後會點睇你?你咪變埋另外個兩個縮骨老細咁,自己幫到就盡幫喇
呢個真
但做team leader都要向上司上報架喎
你唔搞好快就冇左個好下屬
其實搵得你幫手即係信你人格
係應該幫到就幫嘅
而且你有能力幫嘅時候唔幫你一世人都會記得你呢刻視而不見
lift有老閉都敢搣人patpat cl7s
我係你就班馬斬撚死個仆街
痴撚線,份工之下大家都係人,點解為份工而放棄身而為人嘅常識?
其實呢啲情況你直接報警都得
都唔好講咩剩係向大老細投訴 你向大老細投訴佢可能都係換個同事follow變相又係放生個仆街 你頭頂啲蕃薯都未夠grade處理呢啲事啦 驚閪收warning咩

樓主 好認真 呢啲情況你知都唔出聲 下次就到你女朋友或者老婆比人性騷擾
無錯, 我係缺乏左啲勇氣, 多謝大家點醒我, 我都係陪佢投訴俾上司聽, 唔理就一級一級上. 如果真係無視我地既, 咁既公司都唔值得留係到
大唔大波
佢報復你咪搵蘋果 睇下邊個聲譽緊要
唔考慮報狗?
你係咪戇鳩,你同上司講知道有件咁嘅事,已經同左當事人有需要可以報警,如果高層覺得有需要都請通知客戶一聲,完
女同事話唔想, 但又唔甘心就咁當無野, 所以先講俾我聽
Do the right thing
陪個女下屬報警
唔好俾將來嘅自己睇唔起而家嘅你
交比上司處理算啦
再唔係同個客亂up
話女同事自己離左職轉第二個跟咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞