同女友加埋月入50k係咪唔洗旨意買到樓

515 回覆
38 Like 276 Dislike
真係想坐樓爆順風車的話

買個6M上車盤放租 自己再租一個環境好d嘅
認真講就連壓測都唔係必要條件

舊年改左,你俾貴少少保費,可以唔計壓測(無樓供、息+3厘,供款不逾月入6成)
只要現時按息(H 按要用CAP RATE計)供款不逾5成就得
公屋點差都好,租金佔家庭月入幾個% 有咩可以 cover 哂所有缺點
就係呢個point搞到我好糾結
想買又好絕望
疊埋心水成世租又好似好on99
9按唔可以放租?好似係
真心,要租樓嘅,一律建議老閪都上車
呢個好似係比你apply 但唔一定批 之前做過下功課係咁講 所以過到壓測再買就穩啲 9成按 過壓測(借埋按揭保險金)二手樓 細樓齡 打工perm位 基本上都冇問題?
搵過第二個女友 咪買到囉
勵害 以你既首期 同人工 應該只買到200-220萬既樓 頂到盡 再上連壓測都過唔到 我想知仲有咩樓係咁平?可唔可以介紹下?
好多因素既 估價不足係其一
另外借款人同擔保人既工種 固定定非固定收入 年齡etc.
你買果個單位咩種類 eg. 私樓居屋村屋唐樓 同埋樓齡都有關
是但有樣唔合標準就gg
有啲野唔好咁老定 好多人都係最終批8成 / 8成5
講真 睇你要求既姐
我同女朋友夾埋45k 儲左60萬就買左層3x年舊樓
睇你介唔介意細 介唔介意舊
專業工種 固定收入 私樓 半新樓(30年以下)係唔係都ok 全部都合標準? 年齡要幾多先ok ?
租樓=幫人地供樓之餘搞到自己都難左上車
大西北都仲有d 5M兩房單位上車,係首期嗰到要諗辦法問人借多d (唔預裝修都要預差唔多70萬,你買完要俾一筆印花稅)

我有你呢份首期我會買700萬左右既兩房
廿年樓齡內

應該就進可攻,退可守
一個人月入50k都買唔到樓
明明跟足晒連登仔意見
Fg搵到份50k
投資美股sh gme
早點輸身家 唔使煩上車
你要求高啫
我放盤一樣大細 平兩球野
我都係岩岩30左幾個月姐
儲下,做下穩定投資,其實唔係想像咁耐
雜費都要幾十萬,
即係買5m樓要預80萬頭炮
好似係⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞