同女友加埋月入50k係咪唔洗旨意買到樓

515 回覆
38 Like 276 Dislike
儲多幾年囉
500萬本金,30年分期,1.4厘息,
用2部機計都係17,017
除非你做freelance 有穩定月入 89成多數批囉 有按保嫁
買邊到
下?DTI 34%點供得盡?
按保講明要求:固定收入打工仔、無樓

銀行有齊收入文件咪得
咁大家都係睇收入計個最理想既plan姐
我都覺得點都要預到2成首期先穩陣
9按要求高係真 唔好彩做唔到就臨時抬錢就麻煩
https://www.cnyes.com/money/CreditCalculation.aspx?t=1

小弟數學唔好
1.4/100 /12個月 *5百萬=5833利息我明

但係本金點計到11184?
我同女友2個加埋月入9萬都買唔起
唔駛6年 依家新盤都2萬7一尺 差唔多
根本正常買樓最少預兩成
做算你去問aa問銀行都係咁講
就係有啲人用9成做目標
結果升啲又上唔到 升啲又上唔到
唔係[5000000x(1.014)^30]/(30x12)

按揭係息隨本減,條式目標係計到每月「本+金」一樣
但每月利息支出隨本金償還而遞減
有,英加澳救生艇

英國幾十萬港紙都可以買house住,yield又高到可以以租養供,得on9仔先繼續玩香港樓

[香港民族存亡終局之戰]要戰勝共匪,救香港、救自己、救手足、救後代、滅藍絲,路只剩返一條
https://lih.kg/2492364
其實香港買樓真係無講到咁難,好多人都係人云亦云
其實呢類post出黎有咩意思

要問就俾多d資料, 例如儲左幾多首期咁
去英國all in英國樓好過啦
咁真係儲極有限
Keep住儲錢睇吓啲樓花囉
一係住遠少少睇下新界樓
我估環境唔會差過劏房嘅
近半年開始爆發
咁第一個月點計到本金係11XXX?
可唔可以比條式我睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞