同女友加埋月入50k係咪唔洗旨意買到樓

515 回覆
38 Like 276 Dislike
除左中六合彩/抽中居屋⋯⋯擺脫唔到絕望
無惡意
但你30歲都係兩個人儲得80萬
一係你好撚大洗 一係本身都無乜特別技能
你覺得自己有咩能力移民?
真係聽cctoy班人求其拎住80萬走去外國 租住樓慢慢做下收銀uber?
20歲仔都話仲有青春可以捱下捱出頭 你諗住捱到40歲先開始你所謂嘅人生?
一開頭幾年應該係
過多5年舒服好多 睇你點諗架姐
其實有50k 由冇話唔得,關鍵都係首期
樓豬上少啲連登 踏踏實實去睇下樓啦
我當年買樓前同你一撚樣成日覺得好撚灰
睇連登高登成日講乜鳩唔飲唔食幾十年先買到樓 仲以為係真
後尾去睇樓先發現其實無想像中咁難 仲要如果我早一年買一早買得到
不過都係果句唔好想一步登天 兩個人住300幾400尺上左車先 如果你想一黎就想800尺靚地段 就真係幫你唔到
未買過 想問9按要求點高法 唔係交齊文件 月入夠就做比你架咩
儲多一年錢
然後揾上車盤
不過要肯定唔會同條女分手同埋傾掂落邊個名
一定要固定收入打工仔

老闆反而唔得
唔係好識 想問點樣升啲又上唔到法
咁唔係買唔到 只係唔敢買
我同女友月入52k,儲左2M
岩岩做8成按買左650萬樓
50k應該都過到壓測,儲下首期姐
一個人搵50 k 都未必買到 買到都唔會想買
投資下 收下息 早d 財務自由好過啦
咁冇問題呀 香港好多人都係打工仔呀 仲有咩位要求高 單純要收入高啲
係啊 真係唔知出邊好定唔好?

但個人認為 係香港生活就一定唔好
每樣社會環節都倒退緊,而且連最基本住屋都無能力負擔
儲到2M都4X歲仲上乜車
係呀,蚊型
自住ok 但保唔保值 為買而買?
你係唔係講緊估價不足 所以預多啲會好啲
點過到壓力測試
咁係唔係打工既 9按壓測過到都冇咩問題
我同女友加埋8萬,有3m 都唔敢入市,唔係買唔到,係買咁細慘過食屎。
就算唔升,唔覺得會跌
應該冇問題
300幾萬lum sum細,其實有乘接力的
就算一路有新盤出
300幾萬200呎up都唔多選擇
市區200呎講緊500萬
呢句真 香港人有得揀咩
無運抽公屋 又買唔起就唯有租
o....ok
租得10年成個首期俾咗業主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞