同女友加埋月入50k係咪唔洗旨意買到樓

515 回覆
38 Like 276 Dislike

以前唔識真係會比佢地呃撚左
乜鳩緊供30年 供樓要捱麵包 乜鳩嘢樓爆接火棒
屌 一親身去感受下 先發現完全另一回事
真係有心買 儲幾年錢一定上到車
仲要人工年年加 供樓舊錢反而年年減
依家供完樓仲有每個月仲有4皮剩 勁輕鬆 都未計層樓識升值
如果當年仲信呢度啲on9仔 分分鐘租緊樓
夠呀
港島 舊 買260-280呎左右
大西北 300-400呎左右

首期唔知你有幾多,但壓測就過到
龍年效應我都係呢個年代
身邊啲fd都陸陸續續結婚
或者以自己份糧睇業主供樓個數
我都係88年
儲多兩年錢到時買one soho現樓
銀行話可以就可以
正常月薪工 齊料就批
公務員同專業人士只係可以再借多少少 批得手鬆啲
依個post真係cls
真, 身邊全世界朋友都睇緊樓
係, 要快
點解
老實講, 樓主你心雄者, 上車就做返上車既野, 慢慢儲錢換上去, 唔好玩dream house concept, 信我, 唔係你只會愈睇愈買唔到, 前2年咁多條件咁差都趺唔落去, 你就知班業主持貨力幾強, 而家仲要硬唱好成功, 個個業主都信黎緊破頂, 唔會平俾你, 你自己諗諗
想扑one soho自住
想知宜家買樓花同等兩年後落成先買現樓有乜利弊
應該考慮啲乜point
宜家扑就只夠扑開放式
儲多兩年可能扑到一房
樓花平d, 快d開始供, 快d甩左個SSD期, 可以快d賣, 不過無現樓睇, 亦都無得即刻住

現就唔駛等, 即買即住, 有得睇樓, 不過多數會貴d, 同埋到賣哂就無現樓買
捱緊租同時供樓花好似好on9
你30年咁快供完啦?我供完應該5十幾歲
開放式上升空間唔大
1,2房就升撚梗
醒目仔
出去學下供樓點供先啦
供樓一向用通漲供
連登仔最害人個concept係非已發展地區唔買
其實上車最應該係買大西北低水地區做開荒牛博跑贏大市
你買市區上車盤根本好難脫離大市有大升幅幫你跳去下一間

但連登仔次次講到新發展區(康城,白石角,掃管笏)唔應該買
真係害撚死人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞