[樂理]和弦旋律分析 - 入黎劑低你想執既歌

1001 回覆
69 Like 7 Dislike
好少,望見諒
您好, 請問樓主有無用midi keyboard 做編曲
ok,早排中左武肺,冇推post一排
恭喜康復獲得抗體
巴打我自己成功憑感覺撞倒了
都係啲大路progression

下次再搵你請教
你既答案係咩

降左key
請巴打賜教
賜教唔敢講,只係開心些牙下,呢兩日找數
求其錄左啲chord,琴主音分開錄因為未聽過,好唔熟首歌
https://file.io/yA6HronFrEbD

intro 第三個chord唔係Fmaj 7, 係Dm
verse第三個chord都係D minor
verse repeat個次最後係G sus4唔係G7

pre chorus第二句係F7唔係F (見你唔知點解寫左個"chorus"個字係呢行上面)
pre chorus最後passing係G -> F# -> 去chorus既第一個chord F7

第一次chorus d chord應該係
F7 -> Em7 -> Dm7 -> (G/F -> G -> A)
F7 -> Am -> Dm(7) -> Gsus4add7 -> Fm -> C -> F7

然後重新verse, 一樣第3個係Dm

第二次chorus冇左第一次呢個咁特別既progression(G/F -> G -> A)

第二次chorus之後個段 (就慢慢慢慢讓你以為)
F7 -> Fm -> Em -> Am -> F7 -> Em -> Dm -> Gsus4 -> G
打錯字

第一次chorus d chord應該係
F7 -> Em7 -> Dm7 -> (F/G-> G -> A)
F7 -> Am -> Dm(7) -> Gsus4add7 -> Fm -> C -> F7
你肯定intro第3個chord係Dm?
Verse repeat應該係G,總之係Vth chord,彈幼3弦一樣

pre-chorus第2小節你禁chord diagram果個D7同佢tremolo effect左既guitar係完全每個音都match一模一樣應該係D7唔係F7?

其他我聽朝再睇thx
pre-chorus第二小節應該係F major 7th? 由6線到1線格數 x x 3 2 1 0 聽落去exactly係同佢個tremolo左既guitar 一樣,F7好似b7,即係Eb彈落去冇呢個音

intro第3個小節我明你講咩la,Dm7好似好過Dm?格數: x 5 7 5 6 5 ,同Fmaj7一樣都係 sub-dominant可以互換,Dm7 = F6

肯定
major同minor chord個感覺差咁遠
而且個bass咁清楚係D
0:55 先係真正chorus,你岩,我寫前左但都係Fmaj7係第1個chord? x x 3 2 1 0 ,我知我點解寫Am,因為我想寫Am/F => Fmaj7 加手指公響最粗E線第1格
係 自膠 打錯字 唔慣寫呢d notaion, 佢係Fmaj7

我唔熟結他指法所以唔識答你架
但只可以講,如果為左指法而格硬改個chord, 就算係改左bass個note都好,有問題既話一聽就聽得出

而純粹為左指法的話
點都唔可以改左個chord
個chord本身係咩就係咩

我啱啱仔細聽多次佢係有C音, Dm7啱d
都係個句啦 佢係F chord就F chord, 就算加左7音,都唔可以將佢改做A minor用f做bass
Am/F = Fmaj7好似係其中一個F maj 7既synonyms 黎,jazz standard都有咁寫,因為Am triad有E咪= 7th of Fmaj7

暫時睇到F/G - G - A果度,果度我淨係寫左結他最幼2條線既音,冇寫chord,你幫我寫埋thx
https://ufile.io/rjlunq29
原來之前個網淨係可以dl一次
所以reupload
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞