[樂理]和弦旋律分析 - 入黎劑低你想執既歌

1001 回覆
69 Like 7 Dislike
G持有心人
多謝你
可唔可以簡單講吓捉音嘅方法?
比一首歌做例子ok?
搵首簡單嘅歌做例子都得
如果想要段solo既tab會唔會好過份
X japan say anything

夜收工,岩岩聽左intro寫左頭8個先。聽日再補番6線譜。如果你平時有跟標準descending circle of Vth練cadence,呢個係標準exercise之一既flow。voice leading(每個chord最高音行法)係5-1 / descending major scale.
https://www.youtube.com/watch?v=7WY-RfIMs6M&ab_channel=MIRROR

用新歌?揀番香港流行曲

你捉音既意思係聽key?定係成個旋律聽到出黎?
十卜樓豬
我意思係成首歌嘅基本元素
即係melody 伴奏 chord progressions 嗰啲

Melody我有自己試吓捉 靠音程慢慢試

同自己阿sir討論過 佢話可以用key捉番啲音
呢樣我明
但我唔係好知點自己搵出嚟
印象中以前音樂堂教過話 通常第一個音同最尾嗰音係do 就大概搵番相應嘅key

同埋想講吓音感問題 我通常用自己聲帶搵番嗰音出嚟 然後再用樂器搵番嗰location
但好唔穩定 把聲有時嗰range會窄咗同埋用得唔好

想要埋剩底果d
後面即係chorus?
一開始應該聽唔到咁多野,最多都係聽key先。有左key,先可以有其他野(但chord progression可以唔洗有key先)

通常第一個音同最後嗰個音係do?我執既少啲好似鄰近經濟強國國歌,第一個音係so。美帝國歌都係so第一個音張敬軒好多都係so開始

用聲帶我細個果陣試過,最後發現,用樂器搵最準又可以練到耳仔which is係音樂最重要既部分。聽唔出人地做緊咩又點諗自己應該做咩好
呢個係咪ultimate-guitar有我細個彈過呢段ultimate guitar版,都好似唔差好遠,因為段solo唔算複雜
咁key係點搵的

搵音 我自己用結他會捉唔到嗰range
可能對於結他啲音唔熟
而且唔同線出嚟嘅音色又唔同 會俾佢影響到
之後用電腦嘅virtual piano搵 好好多
我自己諗既方法:用wrong note(或者outside note)搵key

響指板隨便搵一個完全唔岩既音,前後兩個音就係inside note,慢慢疊上去就可以成個scale 7個齊哂

執到首Harmonic minor就
張敬軒,春秋,試吓多數網上d chord鬼五馬六
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞