[樂理]和弦旋律分析 - 入黎劑低你想執既歌

1001 回覆
69 Like 7 Dislike
大家好,我係蘭調人,我係一個全職既結他老師,有任何野想問我可以透過telegram搵到我: https://t.me/Guitar_ABC

下面有義教post詳情可以睇睇

有鑑於上一個post大家反應冷淡,寫得太深今次開新post接受大家挑戰,幫大家執大家聽唔到/解唔明既chord progression。大家可以:
1. 劑低你地想我幫手聽既youtube link/其他source
2. 講低秒數,由邊度至邊度
3. 你暫時聽到/網上睇到既版本係點

盡可能細佬我可以upload 番結他 chord chart,同拍段好短既youtube彈一次出黎show一次點彈。多謝大家
期間限定
細佬我將會再次回饋連登,舉行每星期一至兩次的義教連登巴絲結他課堂。詳情如下:

-適合新手/卡樽頸已久的連登結他巴絲
-電/木結他皆可
-任何風格(我識答既就答
-因為以前做過幾次都有放飛機既人,所以每星期只有固定兩日可選(響細佬我平時教班既節數之間或之後)
-每人可以黎最多1次
-響葵興,我的教室
-土地問題,所以每次最多1對1或1對2
-自攜結他同彈過既譜/notes
-由即日起可以報名,完結時間另行通知
-時段:
星期三-6pm 7pm 8pm
星期六-3pm 4pm
星期日-10am 11am

大概會講既內容:
1. 流行結他(即係普通彈唱)-中階
-點樣可以無perfect pitch,用結他指板可以搵到一首歌既key
-點樣可以執到譜/chord/識得分網上簡譜執得岩唔岩
-點樣可以彈得似原本果首歌多一啲
-掃法/勾法變化
-結他編曲編chord
-知道歌係點寫出黎
-更多內容未能一一盡錄

2. Blues(電結他soloing)
-基本shuffle blues soloing方法:用arpeggios/chord tone,而非pentatonics
-基本 12 bar blues comping,minor blues同shuffle blues
-大師風格剖析簡介,主要3 Kings,Jimi,Clapton,SRV
-Playing sometimes outside,如何更改12-bar blues progression內的chord產生新的outside soloing line
-standard licks and runs in both major/minor pentatonic scale
-點樣調教amp既EQ/結他上的pot value/用咩effect去拎到一個標準tone

3. Jazz Guitar
-練習Routine:於固定把位上將chord shapes/arpeggios 沿circle of Vth彈奏
-Comping:隨住fake book上的chord將一隻jazz standard完整comp出(用chord fragment同特定rhythm有脈絡地一個接一個彈出)
-分析chord progression in any jazz standards:響任何的standard上solo或comp前都必需要做的一步
-正確基本3大modes:Ionian,Dorian,Mixolydian
-ii - V - I 於 bebop/jazz guitar soloing的標準彈奏方法/chord擺法
-太多未能一一盡錄

有興趣既巴絲可以直接聯絡我:https://t.me/Guitar_ABC
你好,想請教一首舊歌《遇見》孫燕姿
想問中間一段間奏(1’43”開始嗰段,我估應該8個chord)係咩chord同點解?(係咪modal interchange?)
Thanks
岩岩聽左,係G# - C#m6,形狀後補係modal interchange,I - iv

(左至右係由粗至幼)
大概係 G# : x 11 13 13 13 11
C#m6 : 9 x 11 9 11 x
我反而想學下自己執
Thanks 係咪應該8個chord🤔
認命 唔好講咩普通人

我讀音樂系 大把同學聽唔出就係點練都聽唔出
因為樂理上已經有最好聽嘅chord progression 你先寫melody再配 最後要好聽都係走返入固有chord progression 咪姐係玩鳩自己
個人認為想邊樣凸出就寫邊樣先
利申:行內人
想學fingerstyle 點樣入門
佢個loop係G# - C#m6 4次,但C#m6 top note有時唔同,個harmony 4次無變
個sound mix逄 2 - 4 - 6 - 8個chord都有tritone,果個係m6個b3同6黎,所以係C#m6 4次
骨架 4-5-3-6-2-5-1 +VI major + 3-4個altered dominant +2-3個半度passing種類
收到。頭頭這4bar loop I - iv都明, thanks

後半(有solo部分)又是甚麼chord? 段solo係用咩scale?
頭4個chord係標準 4-5-3-6, E-F#-D#m-G#m,之後本身要去埋2-5-1就揀ii chord既sub-dominant substitue, IV,之後就用VI當I7 dissonant ending,E-F#-G#

E: x 7 6 4 5 x
F# : x 9 8 6 7 x
G# : x 11 10 8 9 x

scale 晏啲講
用開software 爆,唔聽。不過大致上一聽會有感覺知係邊類。
聽唔聽到唔係好重要,比人知個走向,都做唔到咩。
可唔可以咁理解:第一part嘅間奏loop G# - C#m係開始舖定路由G# major key轉去G# minor key(or B major key). 到第二part E F# D#m G#m 就正式轉了B major key嘅4536,之後就4-5,最後一個6major(G#) chord好光明咁轉返去G# major key.
上課中,今晚聽哂答你

Done. Thx
呢個係轉調揀轉咩調既tricks

多數揀轉升3個半度既major既話,就可以將高左3個半度既major既relative minor既root同你原本個調一樣,然後用一個cadence就可以輕易番到去原本個key(eg. Blue Bossa 第9小節開始係升3個半度,之後升番一個chord個root就可以番番原本個key)
求教blues 想學srv king
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞