[樂理]和弦旋律分析 - 入黎劑低你想執既歌

1001 回覆
69 Like 7 Dislike
應該係咁
最近我有幾樣大野忙緊,找唔到數住當我搞掂哂之後,我會番黎找數請見諒
lm
不過大概我未聽段野同仔細睇譜之前,如果label chord progression,出現好多 bIII / bVI / bVII既話,多數係個I要用relative minor/另一個響個調入面既chord。可以比你參考住先既
ching執歌用咩喇叭 / 耳機 / 器材?
入黎繼續支持

最近有幾單大工程同時進行緊搞掂再找數不便之處敬請見諒

佢應該tune佢支樂器係唔響A = 440Hz,用441-442Hz tune之後d音會近好多。因為440Hz底下,C同C#都唔岩。但寫譜寫住C#先,因為係最接近。

空弦唔知佢係點tune,而且結他同佢開頭4線唔同,所以我淨係寫左最核心果幾個音先。第1個chord係C# 八度音程,寫住C#5先,中間間中有6號同5號音。之後F#我見佢禁個fingering用standard tuning guitar彈唔出,應該佢改左tuning格式,但一定有F#既1,3,5分開出,所以禁住guitar standard tuning版禁法先。之後就係B6,呢個係咁多個chord之中間聽得最清楚果個,同唯一最肯定果個,最後bottom note slide去E之後冇聲,執唔到

但就咁睇chord既root note 走向,C# -> F# -> B -> E,同我之前講既descending Vth一樣:

- 開頭第一個chord係諗左旋律,再用一個chord包住,所以d音你搵唔到一個普通chord包得住,最後加埋係 R-2-3-6, A6

- Drop D tuning,方便彈 D chord,所以佢成段野都係 A-D不斷來回,用盡兩條低音空弦,free一隻食指唔洗bar chord +可以做到好spacy既效果,拎多d voicing,標準揀key/chord手勢

-C#7#9 , Hendrix chord,標準用黎做III7 (小鳳姐首風的季節一樣都係用佢,HENDRIX CHORD on III7 ),之前講既7-3-6-2-5-1-4, III7下一個就係vi,之後就係ii,佢都係咁

- iv (Dm6)係標準Modal interchange選擇,iv可以當V chord用,V-I cadance既另一隻色就係iv-I,都係做V-I,但隻色靚d優雅d

- 最後尾二果個小節,hold住個A再禁兩隻手指落去,輕鬆轉D,rolling stones 首 brown sugar開頭一樣

最近開始得閒,慢慢一首一首找番數先
push

key center: Bb -> C -> D -> E,一路whole tone咁升上去番番去E
如果melody 重要,應該reharm 個chord
巴打返黎la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞