[樂理]和弦旋律分析 - 入黎劑低你想執既歌

1001 回覆
69 Like 7 Dislike
其實我覺得由一個major key轉去佢parallel minor key,似轉mode多過轉調,成件事沉晒,跟住轉返parallel major,件事又升番起晒。

印象中AGA首Tonight 都係咁,不過倒轉:段verse先用B minor key, 製造柔情含蓄感覺,去到chorus就轉B major key,首歌即時光明開朗晒。
轉mode其實都算係轉調,因為新mode數番佢個parent scale都係唔同左。

C Ionian -> C Lydian

即係 C Ionian -> G Ionian.
C變調去G

AGA等我聽多幾隻先上面岩岩出咗chord果隻Ted Lo編,好多substitution同變調好chur
明白數學上轉mode都係轉調,不過我記音樂習慣會諗吓當中意思和感覺,睇吓有冇association 咁會易記啲。

我當首歌係轉mode,一來我係有一份感受係度。記C轉去G唔知有咩意義;但C Ionian 去C Lydian 我一睇都會feel到件事係走緊去光明。

二來理解來源調和目的調嘅關係(如parallel),件事易記過數字(雖然習慣嘅話「3個半度」這個數值都唔難記。)

這是我的分法分享下。
我淨係記1個半度,2個半度,3個半度同5th不過記名係方便label個感覺又真既
不過都明從彈奏結他角度睇,記升降兩三個半度,好多時keep番個手型就咁移兩三格就得,方便啲。
各有好壞
1. chord先 : 會預先畫左框架
好處係易作左 因為已經有齊骨架, 已經有齊個feel
壞處: 你唔會諗到跳出框架既旋律

2. 旋律優先
好處: 冇框架, 可以試到唔同得意既野
壞處: 如果你唔熟chord既聲, 個旋律可能會冇方向感,

*用琴作曲, 如果練到夠熟晒d chord
其實左手係會自動補位彈岩既chord, 某程度上係旋律 & chord同步
亦唔洗事先安排chord
多謝分享
想請教下, 張敬軒 夜機 intro 的chord progressions
收工有時間我寫不便之處敬請見諒
推住先
遲左sor

C harmonic minor

先寫簡易版解釋:
8個小節之中,頭尾2個chord,Cm - G係 i - V。G major既第3度B,係C的第7度,而唔係b7th,所以C minor之中、出現B(第7度),就係harmonic minor唔係natural minor

正常以C作為 I chord,一個完整cadence 既根音係 D - G - C,D係G第5度,G係C第5度,一路以前者係後者第5度既方法下降。Harmonic minor個跌法就必然係G跌Cm,但D佢就用番major,G的secondary dominant,係為左產生呢種聲音而出現

Db就係G既替代,tritone substitution仲可以解釋,但怕太複雜變左好似上個post咁寫寫下hang機

後段人唱係fly me to the moon接近exact一樣,然後加上某d 過渡同替代,好似仲值得講

有咩唔明隨便問
巴打點聽出黎,尤其啲69chord,sus chord
日日彈一樣既chord有感應software我未學識,學執歌時亦未識用software
有寫錯歡迎指正有幾個我覺得可以位置更準
但guitar voicing同個tune有限,自己感覺有時個"感應"apply 唔晒落其他樂器編曲上
你彈到最重要果幾個音已經夠la就係有d位表達唔到而用左另一d方式先係呢個樂器既特色

sus一定要outline到la,因為sus4去番原本個chord就即係cadence,即係一個隱形V - I出現緊
真心多謝譜寫得好靚!

首歌我都執左好耐,執唔到中間啲音,頭6個bars 都係C bass 黎, 聽落唔係D同Db
多謝支持有咩唔明隨便問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞