[樂理]和弦旋律分析 - 入黎劑低你想執既歌

1001 回覆
69 Like 7 Dislike
推住先
睇你作啲咩 通常聽起身好複雜果啲r&b jazz 甚至classic風都係Melody先
樓主,係咪遺忘左啊
聽日找數

由頭 6-4-1-5到尾

後面差唔多

揀左IV - V - iii - vi先,再跟住progression 中既chord揀番chord tone寫旋律。你試多幾次有旋律再有chord,就會發現大部分人最後都係用呢個方法寫

我畫左出黎,你試下先彈正方形果d音,再彈番個chord,跟番岩哂d交叉彈,你彈得番個旋律出黎。正拍旋律音就係底下個chord的1/3/5/7
thankss大佬
我覺得有靈感就melody 先, 冇靈感就靠chord 跟住哼

其實都係睇feel

利伸 : 9up
好多indie都係有melody先只不過大路歌9成有chord先,所以你見我抄chord抄咁順
https://www.youtube.com/watch?v=TFjmvfRvjTc&ab_channel=TheBlackbird012
唔洗師兄執 純粹想學下野
Hey You呢首歌係The wall專輯入面我最鍾意既歌之一
比到我既震撼同comfortably numb係一樣
好撚鼓舞但同時又有種悲憤
可否從音樂鑑賞/樂理層面講下點解咁勁
音樂鑑賞/樂理層面即係progression?
可以呀
我樂理白痴不過想知從技術上點做到呢首歌既感覺
當學下野
https://www.youtube.com/watch?v=DF-9p3REkHQ
我覺得最重要係bassline,pink floyd d 歌bassline最入心入肺
70s - 80s d bassline好多都好似咸校長既酒紅色的心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞