焦慮症患者 你問我答(2)

407 回覆
6 Like 5 Dislike
有呀,有冇推介
想問下臨床心理學家 同精神科應該點揀
公立精神科的話係收幾錢 係咪可以打去有精神科門診嘅預約就ok

血清素係一樣點嘅野 假設本身血清素低 食完一排 就會ok?
定食一世先可以維持水平
之前都諗過自己有冇焦慮症
係我爸爸之前病發嘅時候開始嘅
夜晚訓唔到+心跳快+有時心悸
成日控制唔到諗好多野 每講一樣野都好擔心對方點諗
我通常會直接打Relaxing music或者Meditation music搵
lexapro有用左一個月就無用了又唔想濫用鎮靜劑
我係直接去急症室睇的
之後Keep住去精神科
每次80蚊

我哋食既所謂血清素其實只係幫助人個腦去令腦內既血清素易d係神經之間傳遞,令人可以較易控制到情緒既一樣野(1999,我都唔識講)
係冇得食的
有需要食鎮靜劑就食啦
我諗都叫係焦慮了
咁見你嘅醫生 係咪每次都唔同 你自己個人經驗 佢地hea唔hea

我都係想知下 血清素 係一樣治標定治本嘅野

你地有冇同朋友講過 自己嘅病 好難開口
我前後轉過3個醫生
全部都好好
我覺得血清素係治標因為唔係單靠佢就可以好

我大部份身邊朋友都知我有焦慮症
因為我認為呢個病唔係咩唔見得光嘅事
唔該你,加油

食藥係治標嫁
但根本好難界定好返未/ 點先算好返曬
唔食藥就愈來愈唔舒服

睇緊精神科& 同臨床心理學
精神科點都要睇,因為睇佢先有藥。
但連埋朋友經驗醫生多數ok

臨床心理學我覺得不了
前後睇左4個,有3個都係講空氣
得1個有解答到我問題,但見左2次就無做
無咩必要都唔洗睇
頭盔:不過都係要經過醫生診斷先喇
大家有冇人睇吓私家 想問吓睇邊度同用咗幾多錢
同你一樣 每講一句野都好小心 好驚自己講錯野會害到人
想問下danxipress算唔算血清素一種
係咪通常都要食兩至四星期先有效?
咁咪好灰囉 好似長期病患咁好唔返
睇cp 佢有冇同你做行為治療

我知呀 上黎都係傾下 最後都係搵醫生
唔係你個隻
但以我所知係要一段時間先開始有效
有冇人會成日諗呢件事嗰件事自己有冇做過
然後諗到頭都爆 都記唔起 唔肯定
跟住就覺得自己會唔會唔記得咗
日日不停loop
好痛苦
搵到同好
無時無刻都loop明知無意思但控制唔到
唯有同自己講再諗都無意思住,不如做埋手頭上嘅嘢先捱得一個鐘得一個鐘
但我訓醒同臨訓前都會諗 控制唔到
Same
經常性用完啲野懷疑自己,無做到又覺得自己做咗
不斷諗控制唔到,希望睇完醫生會有改變
我食咗一年藥,其實唔覺有改善到
主要都係個人心理問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞