焦慮症患者 你問我答(2)

407 回覆
6 Like 5 Dislike
新手想問下如果第一日食danxipress
起身只有少少攰係代表
我唔太嚴重定隻藥對我冇效
有冇做其他運動?可以分泌多啲dopamine
我一開始都一樣係搭唔到黨鐵
如果個人覺得冇咩野,我認為係有好轉咁解
出街行路算唔算
我第一日食咋
其實我係一大堆尿頻肚痾手麻消化不良口乾
果類都係自律神經野
會歸落廣泛性焦慮症
我本人似係呢堆症狀搞到個人好焦慮
食左一日藥淨係起身有啲眼訓咁
但一run順部機可以正常工作
不過以我理解啲抗焦慮藥同beta blocker
好似係可以壓住啲症狀
但唔理咁多了 食住藥到時再算
唔好意思想問下大家
呢一兩年 唔知點解冇啦啦乾嘔 有兩個情況最容易觸發到
1.食完飯 (未必係好飽)
2.返學/出街嘅時候 (永遠都係出門口就想嘔 但返屋企嘅時候又冇事)
我已經睇過幾次醫生 做左body check 都揾唔到原因 唔知係咪心理問題

同埋每次我想忍住都好辛苦 最後嘔出嚟就舒服曬
上網睇左好多類似嘅case 都係話太緊張/焦慮症
我想問下有冇巴絲都係咁?係咪真係焦慮症?(唔覺得自己太多焦慮)
係台灣身心科可能叫自律神經失調
但香港精神科醫生好多都當係焦慮症其中一種
係台灣睇法係你可以因為焦慮
導致自律神經失調
但都可以係自律神經失調導致焦慮
所以好多病人其實長期唔治療會有齊兩樣
不過兩者大腦失常嘅情況係好相似
所以基本上係用同一類藥物治療
有啲人情況唔太影響生活可能成世都冇問題
至於用藥香港應該開齊
抗抑鬱藥 抗焦慮藥 beta blocker
但台灣好似係主食抗抑鬱藥
抗焦慮藥係你病發果時應急用
不過某啲病人情況嚴重
又或者個醫生想留客都會開足藥
至於beta blocker好似唔一定開
因為某類人係先天每個器官
都有唔同方向失衡
一開blocker會令某啲失衡變平衡
但某啲失衡嘅更失衡
日本就仲多方法醫
好似果啲咩星狀神經節阻斷術
不過如果你覺得忍到嘅唔建議你去食藥搞
可以試下靠運動飲食腹式呼吸冥想yoga之類
以我所知,如果食完冇咩副作用就ok
因為我食完都好似冇咩特別咁
咁食完有冇好返?
冇副作用會唔會因為隻藥對我跟本冇作用
我係一路keep住食
但唔食之後一排係明顯情緒波動大啲
大家食開邊隻鎮靜劑?我食Lyrica 係咪太弱了。

利申:返工叔到焦慮發作,想辭職
唔算 I mean 帶氧運動
是不是有睡眠癱瘓,或者瞓醒果下好不安好想開門離開屋企
利辛:去過iccmw評估,話我仲有同人接觸,未算係情緒病
覺察到自己嘅情緒應該係心理健康嘅第一步?
有冇人發夢扎醒,會好不安想開門離開屋企?
同我一樣,驚柯驚嘔,隨身帶着寶礦力
利痛抑我覺得作用唔大
真正去睇下輔導幫助仲好
巴打會唔會衝落車

我要帶定嘔吐袋
太緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞