焦慮症患者 你問我答(2)

407 回覆
6 Like 5 Dislike
提早體驗退休生活
有個下屬晚晚會問定聽朝/後日啲野
又成日陰謀論上頭啲order
我覺得佢諗多左係焦慮症 巴打點睇?
最近上左個情緒急救員課程,教我地遇到有人病發點樣分辨同即時處理,但我覺得要即時分到其實有難度,例如有啲症狀同心臟病哮喘果d有d似
你覺得病發有個咁既人喺則邊有無幫助?
我食咗八年藥 都覺得唔會好 然後自行斷藥唔睇醫生 去咗亂試好多中藥同補品 甘麥大棗湯 逍遙散 栗子 蕉 羊肉 維他命B雜 深海魚油 好有用 食過一排呢d嘢果陣係發得少甚至唔病發
聽你就咁講其實比較難判斷係唔係
因為平常人一樣會有驚 / 諗多左
我哋只係比平常人係呢啲情況會反應過份左而又控制唔到,再影響埋情緒生理
更甚者可以係正常生活唔到
咁一定有幫助
每個人都唔同
或者呢個過程令到你分心左 / 舒解左d壓力
我自己就唔建議自行斷藥,
不過最後有用就好
有朋友有焦慮抑鬱
除左陪佢 聽佢講 佢仲話好多時都唔想食藥

想問食藥嘅負作用係有啲咪架

Ps 純粹想了解多啲 如果覺得冒犯唔好意思
新人留個名
曾經失眠過5-6年, 堅持唔去睇精神科
最後都係頂唔順去睇, 呢兩年每晚食半粒Q仔同血清素
訓得好個人放鬆返好多,係訓醒果下攰D, 難小小集中, 但對日常生活唔算大影響
有某部份人係比較抗拒食藥,唔關隻藥負作用事
見左社工 佢轉介我去見醫生
評估左我係焦慮症
但好驚要食藥
好似話好多負作用
我食落又唔見太大副作用,不過係因人而異的
唔洗怕食藥
其實可以試下見輔導先?
不過我自己都等輔導..
再考慮藥物
堅持做運動
效果係咪真係好好?
我上網睇話8星期已經效果keep好耐..
睇緊counselling, 堅持左2個月,而家唔洗睇lu...
即係點?康復佐?
你係一星期見一次定見好密?
運動幫到你?
係呢個半年有焦慮,社交恐懼同埋disassociation既心理狀況,即係會突然之間恐慌發作同冇辦法分辨現實。因為冇咁多錢,有睇一個叫better help嘅網上心理咨詢,喺呢兩個月裏邊每個星期會傾一次,自己都有research 一啲方法去令到自己可以去適應同處理呢個狀況。仲會keep住寫free writing 日記,記錄返自己嘅高低起落,比較容易理清自己嘅根源問題。

我有用好多方法,最簡單嘅處理方法有呼吸同冥想。重有我唔會抑壓自己腦裏面嘅想法同埋聲音,只會比佢哋繼續喺度講,以我只會繼續正常生活。某程度係分辨左自己「想法」同埋「我」。

呢段時間,堅持去跑步同埋structure 返一個生活社會節奏(因為前段Covid 自己匿埋係間房)。報咗個跑山班,鍛鍊自己意志力同埋喺跑步嘅期間同自己對話,rewire自己腦袋諗嘢嘅pattern。

定期嘅運動係對心理健康有好大嘅好處,你可以喺呢方面睇吓資料同埋落下功夫。其實我而家都會發作,但係次數少咗好多同埋已經接受咗即使分辨唔到現實同埋虛假,我都要繼續生活落去...

希望我嘅經驗幫到你啦,堅持係重點
多謝你意見
我都打算運動試下幫助自己
我見緊啦
佢話我嘅症狀都影響到生活
想知係咪就咁打去公立精神科預約?
睇家庭醫生轉介
Ok thanks
我係睇急症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞