[航空]連登飛機膠討論區70

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
單向full load 未必有賺架
BA A380最快出年先Resume

同埋加77W好過
一個二個搬屋咁搬

A380唔夠裝咪仲煩
載多咗人即係少咗貨
點解唔坐因航
成年冇入嚟…. 成年半到兩年冇飛過啦
班所謂專家今日仲幫d國家加監加到21日
我係主張打疫苗冇防疫/群體免疫嘅作用嘅,只有出國嘅作用
等特效藥算啦
因為大家用腳揀
你見英航可以weekend開兩班就知
好明顯打疫苗唯一嘅「作用」就係旅行完返嚟隔離少啲
點知政府谷完針就即刻封返去21日
打完針就買單程機票走啦
理得佢隔離幾多日
起碼揸幾百萬係手,過到去可躺平,所以見走最主要家庭多
航空公司多得正苦唔少繼續加監
清0而家跟本係不切實際
人類發明隨意門先定全世界清0先
有無人知大灣區航空(Greater Bay Area Airlines)架737-800係邊?
政府幫手正式宣佈左廚叉終於執粒
廣州白雲機場
你講到1999
即係點?
廚叉唔係仲有貨運咩
有無話幾時抵港
好似話分家還債
之後執包伏
最快都要出咗個牌先啦
https://www.info.gov.hk/gia/general/202108/17/P2021081700826.htm

政府收緊抵港人士入境防控措施

政府今日(八月十七日)公布,因應全球2019冠狀病毒病疫情發展及專家的最新建議,將於八月二十日凌晨零時起,收緊從海外地區到港人士的登機、檢疫及檢測要求。曾逗留中風險地區的抵港人士如持認可疫苗接種紀錄,在指定檢疫酒店的強制檢疫期最多可縮減至14天。

衞生署衞生防護中心轄下的疫苗可預防疾病科學委員會和新發現及動物傳染病科學委員會(聯合科學委員會)聯同行政長官專家顧問團(專家顧問團)於八月十六日進行會議,基於最新已知對2019冠狀病毒病和2019冠狀病毒病疫苗的科學理據,就有關已完成接種疫苗的抵港人士檢疫要求提出了更新的暫擬共識建議(見另稿)。

聯合科學委員會聯同專家顧問團指Delta變異病毒株有更高傳染性,並正在全球急速傳播,已完成接種疫苗的人士如感染Delta變異病毒株亦能將病毒傳播他人。聯合科學委員會聯同專家顧問團注意到,外地輸入個案為本地社區帶來的風險對政府就本地疫情的防控工作帶來愈來愈嚴重的威脅,遂在參考涉及已完成接種疫苗人士的輸入個案數據後,更新早前的暫擬共識建議:即使抵港人士已完成接種疫苗而且血清抗體測試結果為陽性,強制檢疫期最多亦只能縮減至14天。

政府在參考了專家的更新建議後,將於八月二十日凌晨零時起調整相關的登機及檢疫安排。政府亦會同時加強檢測安排,就相關組別增加抵港後的檢測次數至檢疫及自行監察期間最少六次,以及要求完成檢疫後的最後一次強制檢測必須在社區檢測中心進行。更新後各海外地區組別適用的登機、檢疫及檢測安排如下(詳見附件):

係咪呢個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞