2021年北海道旭川14歲少女凍死慘劇 母親含淚:「霸凌是間接他殺」

411 回覆
298 Like 8 Dislike
個班垃圾根本連細路都無接觸過
自己on9就當人白痴
日本動漫等於現實相反是常識吧
Feel 到ching好細個(應該歲幾)就開始自立
咁又吹大咗,事實係美國都有好多欺凌問題,外國嘅教畜唔會比較好,到最後咪又係槍擊案作結反而咁又再多一個槍權嘅問題要處理,係我睇黎兩邊其實各自有各自嘅野要煩
條左膠廢老仲唔知頭唔知路話要廢槍權
啲人係好既洗撚搞到攞槍殺人
每次見到呢啲新聞都好心up
呢個世界其實真係好多人應該落地獄
以前都比人欺凌過 睇到好心酸
會唔會有人可以起班欺凌者既底 等佢地感受下被欺凌既痛苦
支那都一撚樣喳
我讀書個陣啲支那人都好鐘意蝦蝦霸霸
呢啲欺凌咪就係後生做囉
係冷漠
正如你屋企隔離間學校有欺凌你都唔會理啦
同埋你爆單野出黎
除非好似呢單野咁上報
如果唔係咩都係你片面之詞
外人唔知頭唔知路點會插隻手埋去

被人欺凌最重要係要識反抗打柒返佢轉頭
呢樣野佢地動漫都成日講
show到實力俾人睇點個敢恰你

因為老師嗰啲乜都唔理
如果你打返佢又被人話打架
一齊罰
好低能㗎
啲大人乜鳩都唔理
好撚智障
希望被欺凌嘅睇到呢個po
都一定要向信得過嘅人求助同反抗
啞忍同配合只會更加令加害者得寸進尺
個post無睇過
真心唔知咩事亦唔想知
應該話
你侵犯他人人權點解重要保護你

犯唔犯法唔係重點
不配為師既.....點止日本
全世界都大撚把
9成9為份糧
BR法真係有用
問題一發現就要即刻解決。

有次同個5歲囡去d 農莊玩,跟住佢喊住返嚟話俾個姐姐打,我咩都無講拉住阿囡走去搵個𡃁妹,見到個𡃁妹大約7,8 歲同佢阿爸一齊,我好大聲問佢: (做咩打我個囡呀,你係咪有病呀),嚇到個𡃁妹哩係阿爸後面。之後個阿爸了解返咩事都有say sorry 。

事後同阿囡傾計,話以後有咩都要同我講,無野解決唔到,爸爸永遠係你後面。所以要由細建立對父母信任,唔係出面俾d 扑街bully 去尋死就後悔。
個女仔都幾靚女啊
所以連登成日話窮人生仔正仆街
除左第日讀完書要面褻個垃圾社會
仲有讀書個陣被成績好個班欺凌都無得反抗

啱啱醒起
之前有單清潔工欺凌事件
有條友教啲人遇到欺凌要硬食
弱肉強食好合理
連登仲讚好
起碼鬼佬肯開拖俾班人體驗下何謂教育
東亞人就選擇自殺最後乜都改變唔到
好撚癲, 日本欺凌

諗起呢套...
中學時,有個學弟成日俾人欺凌,我地成班同學都會幫佢出頭,後來我地畢業。幾年後,聽返老師講,佢畢業後一年就因為情緒問題輕生咗。

我仲記得佢個名叫大頭仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞