2021年北海道旭川14歲少女凍死慘劇 母親含淚:「霸凌是間接他殺」

411 回覆
298 Like 8 Dislike
有冇人起咗班仆街底
咁冇悔意好想佢地餘生都冇得翻身
個女仔做錯咩 要受d咁既苦
係咁,有日直接拎左把30CM 鐵尺出來 大大力打落張枱度 邊個再玩野開佢波
霸凌者都要判斬首之刑
日本無人起底起啲仆街出嚟?
咁都可以即刻起返身
因為韓國人真係驚下一個到自己仔女

甚至啲仆街住埋同一區係會影響埋嗰區的樓價
幾靚女,好慘
佐世保小學生殺人事件發生於2004年6月1日中午,日本長崎縣佐世保市大久保一位11歲的小學六年級女生辻菜摘(被稱「少女A」)持美工刀殺死12歲的同班同學御手洗憐美,她頸部大量出血致死。這宗謀殺案對於日本社會造成巨大影響。

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E4%BD%90%E4%B8%96%E4%BF%9D%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%AE%BA%E4%BA%BA%E4%BA%8B%E4%BB%B6

隨後,媒體和網路挖出了少女A的真實姓名(日本法律規定不能公開未成年犯罪者姓名)、生活照等。然而,當少女A的形象越來越具體化之後,日本社會亦出現了詭異的風氣,像是她生活照身上那件「Nevada」運動服暴紅,令有些人主題性地舉辦cosplay少女A的活動,甚至有群組開始以少女A為主角,創作大量同人作品。在這些作品中,少女A擁有一張清秀可愛的臉龐,冷酷厭世的表情,拿起帶血的美工刀,看起來相當迷人。因此不少網友認為,這樣不但對受害者家庭造成二次傷害,還會助長了另一批潛在的犯罪誘因。[10]

2004年6月4日、內閣府特命防災擔當大臣井上喜一針對這次殺人事件說「活潑的女性變多了吧」[11]。財務大臣谷垣禎一於6月5日、在岡山市演講時說「無法爭辯的是在我小時候、放火是女性會犯的罪。當然男性也會犯罪、使用美工刀來殺人是有原則的男性犯罪」[12]、這些不適當的發言遭受社會大眾批判[13]。6月10日、井上撤回之前的發言[14]。

唔知真定假
睇得多x調查
呢d九成又不了了之
日本差佬廢撚到
佢除咗高分少女 其他作品都幾現實
只限唔識權術

我聽過以前老師講過佢見過最癲既欺凌者係
讀書叻/係老師面前係模範生/有操肌健身/屋企老豆係紀律部隊高層

無人搞得佢掂

最後係佢自己玩夠唔玩 出國讀書
個老母仲有最後贖罪機會...手刃...
過幾年讀書完返黎做狗
越爬越高
繼續欺凌香港人
日本少年法真係痴撚線
罰佢老豆老母
香港都有少年監坐啦
日本真係垃圾國家嚟 屌你老母 14歲留下殺完人唔使坐監 真係on99
個老母應該俾錢揾第二個 14 歲以下的去做鳩個幾個靚仔嘛
係咪on9
班死賤種
連登唔係好支持網上欺凌?
悲慘的欺凌者
係咁嚴肅既事上面用搞笑漫畫做比喻感覺上有點唔尊重
而且都有其他非搞笑漫畫係有欺凌情節
或者用其他會比較好呢

利申:純建議
日本根本係垃圾地方
又奶共
又扮乜撚野職人 勁中二
對屋企人又差
正垃圾
雖然係咁
一樣有好多鐘意日本既人會想係日本讀書
總覺到呢d野唔會發生自己身上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞