2021年北海道旭川14歲少女凍死慘劇 母親含淚:「霸凌是間接他殺」

411 回覆
298 Like 8 Dislike
日本係作為外國人去旅行最好
無權無勢普通人由細個開始住到大真係唔知咩地獄情況
點解會開係動物台?
其實校園問題唔係得日本係咁,美國個啲一樣好嚴重,無必要放大檢視依個位講到日本地獄咁當然我唔係話其他地方衰日本就應該衰,但係成個問題嘅核心其實係法律同校方對策問題,法律方面嘅青少年法一直世界各地都有討論,校方嘅對策更加係大部分學校都會想息事寧人,依啲唔止係日本問題黎
啲畫好撚靚
真 以前幼稚園同初小都比人欺凌過
其實小朋友都可以好邪惡
已經可以做到好多野傷害你
唔好以為佢地咩都唔識
日本處理少年犯不嬲都on99
直頭係社會共識有問題不過搞極都解決唔到
唉,悲劇
rip
睇報紙d排名 欺凌世界第一係日本定唔知香港
我唔係剩係針對校園欺凌 日本係成個社會都壓抑
職場一樣有欺凌 仲要有d仆街前後輩傳統 又打壓女權
人民唔理政治 直頭放棄政治
好似呢單新聞 從未有人想過解決問題 直接話細蚊仔唔夠稱冇計就算 所以我稱之普通人地獄
人畀人害死怪落上帝度
D畫好靚 好有藝術天份
全部欺凌人ge都仆街死啦
Rip
點解爆豪呢個欺凌狗會咁高人氣
比韓國過咗好似定唔知係青少年自殺率。如果要講日本嘅“壓抑”其實本意係建基於唔好麻煩到人,如果你係所謂嘅“普通人“識得讀空氣其實唔會差得去邊,但對於啲個人意識比較強嘅人就辛苦啲,但係最主要都係要識讀空氣如果你係有社會常識嘅話其實都過得ok,始終同其他地方比日本嘅生活質素係真係高,肯唔肯去咁樣就個社會就係個人取向,始終依種習慣都帶黎咗匠人精神,守時,有禮貌依啲優點,好難一刀切
上帝唔係全知全能全善的咩

佢知而不救
有能而不救
有善心但不救

定呢個又係神的考驗呀?
要個受傷者呀媽原諒班仆街七十個七次呀?
喪心病狂
班主任:沒有欺凌這回事

同香港一樣 5歲女童
女子高中生水泥埋屍案堆仆街踎幾年就出返嚟
外國人包括香港人大個左帶住西方自由/個人主義過去日本生活我覺得ok 如果土生土長日本人由細到大學果種唔麻煩人雖則表面風光 結果咪搞到呢單新聞咁既悲劇出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞