2021年北海道旭川14歲少女凍死慘劇 母親含淚:「霸凌是間接他殺」

411 回覆
298 Like 8 Dislike
果班家長仆街到
校園欺凌係到到都有
不過日本係兼有處理唔積極嘅問題
對應方法嘅改善係有嘅,但好撚慢,同埋明顯處理唔切
跳進河前,爽彩向中學打電話求助說「請求求我」,而學校也馬上打電話給母親讓她來河邊。當母親到達,爽彩全身濕透,哭著說「真的很想死」。而加害者的學生們,只是在路邊看著。當時有目擊者目睹爽彩跳河,故他馬上報警。他說:「我看到了一個女生被其他人圍著,那一定是欺凌吧。女生跳河時那些人還用手機鏡頭看著呢。」

唔係死左咩? 點解阿媽趕到仲救左個女?
唔止係加害者仆街
佢地d家長同老師都係CLS
學生出事自己就去見男朋友
D家長就賴9被害者家長教育有問題
最有問題先係你地班人渣
自膠...原來之後再凍死
佢阿媽發現應該要寧願搬屋到要離開果個地方,咁先仲有得救。
睇黎俾人強姦
所以話,連監獄入面D犯,都最撚憎強姦犯
DLLM 祝你地惡運纏身,終生不順
好地地一個女仔
rip
其實不嬲都係,3歲之後根本已經發展差唔多,只係缺乏人生經驗。成日當細路咩都唔識既大人,只可以講,唔知係佢細個都好蠢,咩都唔識定咩事。根本幾歲就已經會有自己諗法。
agger
人都死咗都仲講得出呢啲說話 真係blame the victim嘅極致
自己對自己負責任係應份掛
咁佢先14 個老母又成日唔係屋企 教唔到佢保護自己
佢又唔似男仔成日係屋企打機
係公園遇到壞人咁就改寫左一生
其實真係好難怪佢
係日本
欺凌人既人係無錯
受害人搞到件事浮上水就罪加一等
霸你老母凌咩
欺凌呀
「今天要與男朋友約會,明天再談可以嗎?」

教畜
呢個都真
May her rest in peace
更加顯得聲之形係垃圾戲
套戲個個都於心有愧完全唔make sense
屌睇到呢度真係火滾 痴線 如果個老師可以對受害人上心少少都不至於搞到個女仔要死
點都要有啲懲罰如果唔係班欺凌者係唔會反省,最根本一定係改法律,但係制度上要改善其實又係要跟法律程序,要改法例又係一樣要搞好耐嘅野
D女和E女的監護人分別說了「我女兒在反省了」以及「我女兒沒有命令過爽彩去自慰」

B男的監護人說:「在說我們孩子之前,爽彩家也有他們的問題吧?說實話不能全說是這邊的責任啊。」

用刀始終比人反殺機會較大
美國呢到真係有樣好
真係去到家長學校政府都唔理你既話
你仲可以搵支槍打瓜加害者
咁依樣係字面上姐,你見幾可有學校肯理,日本香港一樣話你犯校規可以踢你出校添,真係可以咁就解決到就無咁多校園槍擊案同埋highschool唔興告老師依套架啦,啲老師多數都係叫你反抗,佢地係覺得你硬淨啲人地就唔會搞你
我信 人性本惡
無論細個定大個

都一定有仆街存在 只係顯唔顯露出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞