2021年北海道旭川14歲少女凍死慘劇 母親含淚:「霸凌是間接他殺」

411 回覆
298 Like 8 Dislike
攞刀隊佢地就岩架啦
班仆街嘅家長都係仆街嚟
CLS

同埋呢啲咁嘅事不斷發生都冇乜社會共鳴同聲音 同南韓一鳩樣 成個國家都cls
唔係有呢d家長
又點會有呢d細路
他只是個孩子啊
成日都霸凌,都唔知霸左佢D乜? 唔通霸左個心咩?
小朋友先最識傷害小朋友,所以霸凌真係可以好恐怖。
係啲on9大人先會話“人哋同你講笑啫”,“人哋同你玩下咋嘛”...個小朋友相信你先會同你講,想你幫佢,偏偏就只係換嚟敷衍雙重傷害
「欺凌現象嘅出現」同「欺凌者會否反省」係兩個問題黎,涉及社會氛圍同教育制度,反而同司法制度嘅關係最低,嚴刑重法通常只會增加罪犯嘅數目,唔會解決根本問題
唔好自己猜測啦
以為自己好醒?
教畜 屌你老母啦
可以點? 你一係承認少年犯都有成年人既心智發育 即係你要當13歲既青少年成年人咁睇 到時一樣大把社會問題
咩間接
直頭係直接啦
其實唔係無,當初水泥藏屍案係引起咗社會對於青少年犯罪嘅重視,但係因為制度改革係日本係需要漫長嘅時間所以其實當下佢地都做唔到啲咩
所以我覺得私刑係絕對有存在價值
即使喺一個唔完美嘅司法系統之下 都可以伸張正義
起底啦屌
欺凌者比人動私刑都唔抵可憐
但係自從水泥藏屍個單殺人唔洗死刑之後青少年犯罪率上升證明法律係有好大阻嚇作用,大家都係貪無後果先跟住做姐有後果嘅話唔敢講全部但係一定少好多貪得意而去做嘅人先
之前睇過幾本書講日本校園欺凌,其實以前唔係冇,只不過爆一單大野之前,成個社會根本冇意識到個問題
問題一直都存在,你唔理佢都唔代表唔存在
我立場係應該係唔俾佢發生,或者發生前阻止佢
去到發生左,甚至有悲劇先去懲罰施害者,已經係最後一步黎
不過日本社會改革真係好撚慢,廢老同個死人system根本係針都插唔入咁濟
過多20年可能好啲,而家啲日本後生已經唔受老一輩個套
單親女人,搵份工可能都唔易
真係好慘,所以做人真係要爭氣,面皮又唔可以太薄
有時喺到諗d 人做gym 練大隻,黑客技術咁好有咩用
遇到呢d 事都幫唔到手
記者唔可以leak 下d 資料
成個社區同學校d 人都廢架?
想見到河野太郎做總理,真係少數見到有心改革社會嘅內閣官黎
我係佢老豆唔打到班仆街殘廢都至少打佢地一身
執到個普通女仔同個男朋友既相 正義既連登仔推爆左幾版
呢啲人才嚟 警隊第一時間會請
如果冇俾人強姦
好地地會下次講不帶套做?
用你個閪腦諗吓都知啦
真係咁順攤要佢當埸自慰就止步咩
其實點解會咁撚癲
後生仔女已經少
仲搞啲咁既野
個女仔好靚,有啲似stephy
其實一定要將件事搞大佢 報警又好報料比報紙又好擺上網又好
迫到校方一定要正視件事
因為絕大多數學校都怕影響校譽
校方唔係朋友 教師校長只係想搵錢
你唔搞大佢, 就係受害者vs校方+欺凌者
搞大左,就係社會壓力vs校方+欺凌者
邊一邊力量大顯然易見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞