2021年北海道旭川14歲少女凍死慘劇 母親含淚:「霸凌是間接他殺」

411 回覆
298 Like 8 Dislike
珍 一直都唔鍾意條自以為是既撚樣
明明咁有天份
垃圾學生 垃圾教畜 垃圾老豆老母 垃圾社會風氣
RIP
希望有人會殺晒班欺凌者
其實社會對被害者反擊行為好唔友善
通常反而會覺得你搞事
係你錯

攞把刀拮佢無啦啦
要上新聞
背付刑責
雖然都受未成年法保護
但冇錯真係唔應該承擔呢啲嘢
“她說「嗯──不,說實話什麼感覺也沒有。」”

屌,公開欺凌者個名啦
唉 明明畫畫咁靚⋯
班賤畜完全一d後果都冇
嗰位巴打係叫人貼地啲喎
叫人設身處地去諗
你就聽一半
呢啲就正確態度喇
正解
10個欺凌者有8個都知道因為自己未成年唔使負責任而去選擇欺凌
諗起Unnatural 裡面校園欺凌被害者自殺的故事
為咗報復加害者,自己用好痛苦嘅方式死去
仲有三年A班,震撼
識個日本女仔frd,細細個成日俾同學圍住話醜樣,搞到個人勁無自信有情緒病想自殺,一去到中學就出去做援交搵錢去整容,有次援交俾警察捉左因為當時未滿16歲,仲要叫咗佢阿媽嚟,搞到佢面對唔到阿媽(因為單親家庭,阿媽一個人打工養大佢個同家姐)所以搞到佢情緒問題更嚴重,就算依家整完容靚咗都係無自信同成日話想死日本人的霸凌真心幾嚴重
日本少年法講咗咁多年都仲未廢除
而家擺明就係強姦、性侵,真係勁慘
學校唔救佢、警察因為垃圾法律拉唔到d人渣
最撚憎欺凌, 欺凌者不得好死!!!
文字好長但睇話覺得難過
都話有啲似畫貓嗰個畫家
見到真係無名火起 點解啲人可以將佢其他缺點視而不見 呢條中二病撚樣又自負又蝦蝦霸霸 明明係一個人格有問題嘅仆街
咪就係,成日話保護啲小朋友,咁邊個保護比人欺凌嘅小朋友?
咁都起唔到底
日本需要連登
最嚴重亦有證據證明犯罪的C男違反兒童色情相關法例,卻因未滿14歲而只是被指需要嚴重注意。而其他欺凌者也因為證據不足而只是受到嚴重注意的處分。加害者一方沒有任何一人需要受處罰。

更甚的是,加害者們完全沒有反省。調查完結後,其中一人把電腦中的照片備份拿出來再度擴散。雖然警察再把那些照片刪除,可是不久後又有別的加害者進行擴散。而該日媒向旭川市教育委員會詢問,卻只得到「沒能回答」的答覆。

其實呢樣野真係日本制度問題
淨係保護到加害者嘅保護法
屌你老母咩法都犯曬,只係因為喺學校就仲係叫欺凌,令成件事嚴重性完全低估
香港都一撚樣,所謂欺凌根本好多時已經涉及勒索非禮盜竊呢啲,欺凌呢個字只係tone down件事
我當年都有遇過,先係言語上玩鳩你,不過第三日我直接開其中一條友波,自此果班人無人再夠膽同我講野。
賭波馬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞