麵包師傅藏木棍等罪成 上訴遭駁回 法官質疑瑞士卷與蛋卷有分別

381 回覆
25 Like 393 Dislike
睇嚟你對麵包師傅有深嘅成見
退一萬步嚟講,先唔講蛋卷啱唔啱,常識就常識啦,乜撚嘢司法認知,佢係咪覺得加個似是疑非嘅term 會高級啲,可信啲
其實你唔識都可以google下
同一個名都可以係好多種

你唔好話你已經google左
其實都係是但作個理由入你,所以個重點唔應該集中係瑞士卷定蛋捲
第日上庭要拎埋實物上黎

邊撚估到你D狗官有認知障礙
紅官,普通常識都無
蛋卷長條形脆架喎
瑞士卷係蛋糕淋架嘛唔係咩
定係我地本身認知有問題

哈林同庾澄慶 以我嘅認知 呢兩個係唔同嘅人
你噏乜鳩
我屋企由細到大都叫軟嗰種做蛋捲/瑞士卷,大個少少識多咗其他人就開始知有人叫呢樣嘢做卷蛋
三個叫法都有人用,唔一定係錯
On9 仔
人地係面包鋪做
而且那間面包鋪係無下面那種蛋捲賣
個老闆講的蛋捲即係瑞士捲
下面那種蛋捲,係香港基本上都係工廠整
唔會係面包鋪整
呢個時候就會有人識講一樣野可以有幾個名
到拗手機應該叫手提電話果陣又唔係咁
象牙塔
細個嗰陣都叫蛋捲
巻蛋老實真係聽都未聽過
係屋企攞枝地拖棍番公司整餅!
真係好高汁嘅辯解!
快啲去睇下間麵包舖係咪真係有賣法官口中既蛋卷
冇就告佢比假口供
你睇返個post
就係蛋卷、卷蛋、瑞士卷都有人叫
本席裁定,
瑞士卷唔撚可以叫蛋卷,
違者藐視法庭,
依例秋後處斬。
其實有討論,但潘敏琦企硬

潘官又質疑店主聆訊時稱木棍是製作「蛋卷」所用,被告卻稱是「瑞士卷」。潘官揶揄謂:「你唔好又話我唔可以用司法認知呀!」

潘官再返回「瑞士卷」和「蛋卷」議題:「咁點解瑞士卷會變蛋卷?」更「建議」駱大狀:「問吓你個junior解唔解到?」潘官其後發現原審時上訴人由駱身旁的大律師陳李隆代表,再質問陳:「蛋卷同瑞士卷係咪一樣呀?」有旁聽人士不忿輕呼:「係呀!」

陳大狀反駁指,網上有資訊指兩者沒分別,並指麵包棍用於搓麵粉,而瑞士卷只是其中例子。惟潘官仍不滿,說:「唔係呀嘛……佢言之鑿鑿話係瑞士卷!」
蛋卷咪瑞士卷囉屌你老母
80後土生土長
我細個已經叫蛋卷同卷蛋
原來法官所謂推論只係假設某樣物件可唔可以作出破壞、攻擊、傷害人
睇過幾次新聞控方都係講近距離可傷害眼睛
我諗唔到有咩物件本身傷害唔到隻眼
眼本來就係脆弱
控方完全處於不敗之地
離地法官 痴撚鳩線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞