麵包師傅藏木棍等罪成 上訴遭駁回 法官質疑瑞士卷與蛋卷有分別

381 回覆
25 Like 393 Dislike
認知係藉口,根本一早判左有罪
我懷疑唔知幾多十年前
因為有人覺得同傳統蛋捲撈亂
所以就有人講卷蛋 之後就搞到咁
不過假設你做麵包鋪 有人黎買蛋卷 卷蛋 瑞士卷
你都係俾果舊野佢

雲吞麵 沙爹牛麵 咪又係字面一樣 物件唔同
大家都知 係個官唔知
咁你用字面既呢幾隻字解釋下
手提機 座台機 即係咩?
然後簡化左突然合邏輯?
咁不如叫所有英語系國家唔好再叫phone
細個係見美心嗰啲寫瑞士卷
去啲細餅店就會叫要條卷蛋
上世紀好撚多人叫瑞士卷做蛋卷 蛋卷代表2樣食物
老闆無撚錯
日本傳過嚟嘅字咪啱囉
第一日上連登咩
並謂「以我嘅司法認知,呢兩樣係唔同嘅嘢」
咪就係蛋捲係脆嗰隻
卷蛋同瑞士卷係一樣
發展到手提電話根本都唔係電話, 接近電腦咁, 咪最直觀叫手機囉
耳機都係一樣命名邏輯啫, 掛喺耳仔到咪直觀叫耳機
老實講呢啲唔叫疑點,最多叫唔清左
證人A講蛋捲,證人B講瑞士卷
唔係應該要clarify返咩?
直接當係equivalent唔係咁理想
好心你同個官一樣無知就唔好衝出嚟柒
係啦,連登咁撚多專家,上終審庭佢供幫手解釋囉。
老實講, 間鋪頭想點name都係佢自由
我鍾意改個新名叫「旋轉卷」你吹呀
個官睇左呢個post 黎判, 鬼叫條友分唔清蝗語, 坐監都無計.
你睇清楚啲?
「他解釋以前很多冰室都會把瑞士卷這種用雞蛋做的蛋糕直譯Egg Roll,因此人們就叫它蛋卷;不過當大家都知道瑞士卷英文其實是Swiss Roll後,新式的茶餐廳及麵包店通常都會採用瑞士卷卷蛋兩個叫法。」

即係三個叫法都有人用
蛋卷唔係咩法律字眼嘛, 而且語言根本唔係一套完全嚴謹嘅邏輯系統, 正如巴塞大勝皇馬5比0同巴塞大敗皇馬5-0明明個動詞相反都意思一樣, 蛋糕卷(瑞士卷)同雞蛋卷兩樣野都會簡稱做蛋糕, 可能個官唔知好多人都叫瑞士卷做蛋卷, 但係唔知就問下人啦
吓?
叫瑞士卷做卷蛋/ 蛋卷我第一次聽......
97年開始叫人用手機果時既電話跟本上只有電話功能
穿越左時空?
你去睇返97年果時既電話有咩功能先講
要改你先CUT左佢個電話既功能先講
仲有你跟本冇解釋到手提機 座台機 定係你解釋唔到?
你做數學咩公式都冇跳出答案係有邏輯同會當你啱?
中間既計算錯晒條數都當啱?
地下啲沙俾你嗱走晒喇,你走啦
小心觸犯商品說明條例
點解法官有質疑唔係問清楚 而係直接攞黎做疑點 駁回上訴
離地加弱智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞