麵包師傅藏木棍等罪成 上訴遭駁回 法官質疑瑞士卷與蛋卷有分別

381 回覆
25 Like 393 Dislike
黑森林唔係蛋糕
請問有無Source呢
法官唔識點解唔問店主?
蝗語還蝗語,文化上的問題不應放到法律上

唔通審中國人都要用廣東話方法去理解傝D字?
基本常識都冇
但最象牙塔就係佢
證人:佢把蛋糕刀係用來切黑森林
狗官:黑森林同黑森林蛋糕係我司法認知係有分別,口供不吻合,上訴駁回
總之整餅都要麵粉棍啦
個官明搞9你
醫生用嗰啲叫聽筒,點會叫耳筒
headphone本身香港叫耳筒叫咗幾十年啦
呢十年先叫耳機
啱啊

華僑日報, 1956-09-15
//全世界最小的無線電機這是美國最新式的軍用無線電機,重不足一磅,大小與一盒撲克牌 若,係由二個很精巧微小的框套合組而成。上蓋裝有耳機、 與電池//

大公報, 1956-09-21
//醫院病床安耳機收聽廣播精神怡南京板鴨負盛名今年大量銷各地//

工商晚報, 1978-01-05
//一結婚花樣翻新一對新人李經華中左與謝麗華小姐三日中午在台北外貿協會大樓音響大展會場舉行別開生面的音響婚禮圖是新娘在婚禮進行中爲新郎佩掛音響耳機互許終身//
好似係台語
自稱唔好以為法官喺象牙塔入面嘅個位官
再次證明自己喺象牙塔入面
膠乜撚嘢啫,你講我就要信架啦
有Source先證明到你講嘅係真
Quote錯人啦巴打,我同你同一睇法架
Up乜
柒婆,淋病,777,林鄭明明係唔同身份
講多句, 耳筒 呢個字同 耳機 係同時存在, 兩者都可以用黎指headphone/earphone
到左後期小型化, 外型出現明顯分別, 先發展出小型=耳筒; 大型=耳機
呢啲閪官自己唔識喺度話返人
以前電話係聽同講既部分筒狀所以叫聽筒
然後聽筒就變成耳筒
好多年歷史既金聲耳筒專門店就係好例子
家下入面改晒叫耳機但個店名都唔會隨便走去改
你果個世紀係2000年打後由蝗國傳入黎
不過耳機就真係連直觀都解釋到就冇咩人反咁解......

97年只有電話功能既手提電話點直觀叫手機你解釋下啦
女人係咁
我覺得xxxxx = 事實
潘敏琦就是活於象牙塔之中的法官
痴撚線
咁唔通卷蛋又另一樣野
佢無知佢事。
但係無知令到一個人無左自由就痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞