麵包師傅藏木棍等罪成 上訴遭駁回 法官質疑瑞士卷與蛋卷有分別

381 回覆
25 Like 393 Dislike
咪係

最初就係直譯egg roll

唔知幾柒時開始有人走去變卷蛋

宜家個弱智官咪唔識蛋捲

人地老師傅做落,叫瑞士卷做蛋捲好合理
你係個官?咁無知就出多d街
小朋友幾多歲
唔需要好似波蘿鳳梨咁過份解讀啦, 根本兩樣野大家都讀daan2捲
個post D 人講3樣都有人叫
生毛未
其實呢單案真係反映左司法制度好大問題
法官可以根據個人觀念就做判決 而唔係根據客觀證據
姐係佢反駁or質疑果陣唔洗比理據 單純 我認為 / 我覺得 就可以做理據
有d人直係叫蛋卷
正如黑森林=蛋糕
以前嘅耳機係助聽器
近十零年左右先至籠統叫哂耳筒大牛龜做耳機

https://hk.appledaily.com/local/20060108/FQ3IKIOYCMDBIYMYTH7T4ZBYN4/
https://lih.kg/wyOxsX
笑話
條老女人連麵包店都未入過
被告自辯時指涉案木棍是用來製作「瑞士卷」,惟被告老闆作供時卻稱製作「蛋卷」

「以我嘅司法認知,呢兩樣係唔同嘅嘢」

以佢既認知 老闆會知道木棍既用途個老闆識 洗鬼請廚師咩 On9

結論 無論你係整瑞士卷定蛋卷 你都係有意圖犯法

所以唔單止個官係咪用呢個理由駁回上訴
有冇其他理由都好
係法官可以用自己既諗法 (蛋糕名)
先入為主認為一個人講大話
仲點樣公平?
林奠唔知搭地鐵要拍卡添
Who do you think you are?
Cls
我係想講字詞的義思,係法律上要搞清楚

正常人講的字,所指涉的

專業人士講的字,所指涉的

自閉有需要人士講的字,所指涉的

就算字一樣,所指涉/他們腦內所想的都可以唔同

法庭就係要搞清楚所指涉/他們腦內所想的,是否一致,是否有矛盾。

不過,好多時字詞會成為指證的工具,反客為主
佢係玩捉字蝨
語言係睇結果ching, 依家手機 耳機最直觀咁叫係好合理
就算個字一開始由中國大陸演化出黎, 都唔代表喺粵語唔適用
蝗語係睇用字文法性質, case by case, 唔係因為個字深圳河以北出現先就反, 否則你唔係反蝗語, 而係反緊中文本身
其實黑心蛋糕,官網都叫Swiss cake / cake roll/ egg roll
中文都係叫卷蛋
望落都係瑞士卷咁款嘅野
咁我其實叫瑞士卷/蛋糕卷/蛋卷你都應該接納㗎喎
駁回主要都唔係呢個原因
但呢點只係最draw到public attention炸

點處理證據係lower court嘅事
除非太離譜,否則appeal court係唔可以干涉
個律師果下無clarify就衰左
雖然我明香港冇法治 但咁撚樣明明同一樣嘢講做唔同都得?
以佢司法認知,黑森林唔係蛋糕
屌你老母以為睇緊乜嘢on9仔女
救命, 耳機呢個字用左成個世紀喇
之不過以前係會講音響耳機, 弱聽耳機
耳筒以前係指醫生用果啲, 到90年代sony發明小型earbuds, 先分別左用法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞