【多圖】埃及重大考古發現 3000年歷史近乎完整「失落黃金城」重現

255 回覆
434 Like 6 Dislike
細個睇書,講古埃及既顏料染料工藝,有部份礦物顏料好堅,化學上好穩定,希望係個啲啦
唔關事,係掘咗出來即刻有用方法保護;大陸秦桶都係彩色,掘出時唔係你現在見到咁灰灰一舊野,但一掂空氣就冇顏色,大陸冇技術保護,所以停掘囉
三年前去過埃及,覺得真心好玩
形象無哂
究竟完全唔一樣嘅理論係邊度傳出嚟,單論文化就真係滅亡啫
埃及處於亞非歐邊界本身就容易造成血統混合同文化涵化,就算古埃及時期都有同希克索人努比亞人等通婚溝淡血緣,況且唔好唔記得仲有科普特人嘅存在
幾時會掘到千年神器
咁平時點擺
正如早一兩千年班中原人你估係依家班撈佬咩
其實以前古埃及人種係咪死晒?而家埃及係阿拉伯人?
Btw呢次武肺真係搞到全世界旅遊業收皮,唔知呢個發現有幾多水份
你班撚樣去埃及食泥?
呢方面唔清楚
我見博物館有啫唐三彩都keep到顏色架
要等專家答(如果連登有)

刺客教條啲art好靚
令人對嗰個時代有好多幻想
好正
睇documentary見過temple of hathor
於是就係google ma bookmark左

你係點去嗰兩到㗎?
見到上遊嘅Kom Ombo(鱷魚廟)、Edfu可以搭船由阿斯旺去樂蜀途中經過
咁Abydos同Dendara要搭火車去?
多人同少人嘅旅遊景點真係爭好遠
不過日日睇呢啲廟一定會審美疲勞,所以真係要做咗功課睇下座廟有咩特別先去
仲有沙拿 新法老
文革係好事黎 破四舊 立四新
「四舊」意指「舊思想、舊文化、舊風俗、舊習慣」的合稱、統稱,含貶義。

香港依家仲保留好多垃圾文化 拜神之類 應該要文革咁 消滅晒
Disney+買左fox
我見都有幾條埃圾片 但唔多
但係文革之後冇建立套一套新嘅價值觀畀中國人;結果佢哋只係一班相信叢林法則嘅原始人
日本仔就真係同一班人
有冇啲咩推薦既埃及documentary?
BBC Immortal Egypt with Joann Fletcher
古埃及歷史入門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞