【多圖】埃及重大考古發現 3000年歷史近乎完整「失落黃金城」重現

255 回覆
434 Like 6 Dislike
Uncharted / Lara又有新野玩
pish
我反而覺得呢場係真心準備比國內嘅政治show
比遊客睇反而算係次要目標
而家因為疫情嘅關係,跨境旅遊已經少咗好多,依家洗咁多錢做場show都吸引唔到幾多國際遊客

反而塞西任內幾年,旅遊業都未見有起色,上年起緊間因為武肺到落谷底
佢應該好需要做場show話比國民知自己有做野,場show一開始塞西入場都入場都入左幾分鐘,完全係比位佢

例如今年National Museum of Egyptian Civilization 同 Grand Egyptian Museum都會開幕
兩項工程都籌備左10年以上嘅時間,拖延咗幾次終於有得開幕攞彩,就算冇旅客都梗係要賀一賀佢啦

另外我覺得埃及政府唔多唔少都會想煽動民族主義,廢事班人失業反政府。用歷史黎聯繫民族感就最好,你見今次明明遊行路線唔關金字塔同帝王谷都要夾硬影幾個shot、仲要cosplay古埃及人,又請晒啲明星,我覺得呢場show嘅主要觀眾應該係埃及國內人多啲
多謝巴打
Google 驚天奪寶,總共兩集
原來係戲名
我仲以為係紀錄片添
睇到National 即刻條件反射 諗起 National Graphics
可惜 埃及已經冇咗埃及人...
原來係咁!一直以為都係白色嘅,原來呢啲嘢本來係彩色!真係長知識了!
有冇可能呢啲就係夏
如果你有興趣嘅話可以兩三分鐘碌一碌呢個網頁
淨係睇圖得,睇完會大開眼界
https://buntegoetter.liebieghaus.de/en/

不過電話load有時會lag lag地
最好都係用電腦睇
睇住啲灰色嘅圖突然變成彩色個下好震撼!
Luxor旅館同人包車去
兩個地方夠玩一日
高棉 16xx 年
Sor9ry 古印度 應該似d
係果頭架啦 睇下邊個架咋
原來係咁
好正搞到我好想去
點三通法?因為三地都有山?
但佢地無論係材料、建造技術、用途、建造年份都有好大差距喎,單單一個外形似錐體(就算係外形其實都好大分別),說明唔到乜野喎
搵到Nefertiti個墓室未?之前唔係話响圖坦卡門墓室幅牆嘅後面?好似話用scan, scan到後面係有密室
好多原因,氣候變化 戰事

其實好脆弱, 好多原因都可以令城市變廢墟再之後慢慢經歲月活埋

也會看到墓地再墓地之後最頂先係民居,
一層一層過後會畀人遺忘
古埃及既平民仲窮

木乃伊本身先係皇帝玩意,慢慢先由皇室 ,精英貴族再之後向下有木乃伊工業

平民死佐都好草草埋葬,到好後期先至有基本版木乃伊
盜墓迷城Hamunaptra
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞