【多圖】埃及重大考古發現 3000年歷史近乎完整「失落黃金城」重現

255 回覆
434 Like 6 Dislike
有無人知d學者係點reconstruct古代嘅城市面貌
靠有限遺址/古代地圖
定好多都係speculate
唔打鳩爛你點會買過個新?
鹹魚蒸肉餅三千年

Salt You 3000
埃及最靚既遺址我自己覺得係abydos同埋Dendara
兩個遺址保存得好完整
規模夠玩大半日而且極少人

如果呢個遺址整理好
都想再去多次
btw
埃及上個星期先至搞咗場大龍鳳
由總統主持,請晒啲明星打鑼打鼓咁,又cosplay古埃及人
將22具木乃伊運到開羅南面新起嘅博物館
當中就包括阿蒙霍特普三世嘅木乃伊

https://youtu.be/LF41A6vVpow

但我覺得帕特農神廟山牆個綠色衫好唔掂喎
啲taste仲差過大媽
配色配到咁劣
巴打識咁多古文明知識
咁無得屌佢地既
佢地都係用眼睇到既野黎做返出黎
板塊移動同天氣改變令你覺得點解係「個啲」地區
幾十年前根本唔係咁
要多謝internet, 要多謝高錕
其實佢地點知原本係呢d色?
文獻記載, 壁畫
個配色咁廟會feel
馬祖廟嗰啲
無名法老的靈魂
有睇到 見啲外國人好buy呢場show
覺得佢哋好尊重自己以前嘅文明
我係由netflix個套the secret tomb of saqqara開始去了解多啲古埃及文明
其實全世界都有考古
不過新聞冇報你唔知啫
絕大多數掘出嚟嘅都係爛陶爛罐,上面嗰啲大陶罐雖然係大路嘢,但係保存完整已經算係好過大部份遺址喇

新聞報得嘅
掘出嚟嘅嘢一定要搶眼球,仲要有返咁上下歷史
呢個世界3000年前就有咁精緻文物嘅地區真係唔多
數來數去咪又係果幾個
係, 打錯字 千萬年
化驗
上過色嘅話會有殘餘色素留低
你肉眼睇唔到但係可以化驗得到
其二,仲有亁旱及土壤環境變差
上面瘟疫係隨住青銅時代秩序建立,人口開始膨漲,人均所得減少而出現。而冇記錯既話,當時黎凡特地區,包括豐饒既尼羅河地區都面臨亁旱、歉收所困

人口膨脹、糧食短缺,自然會觸發大規模叛亂動搖統治核心,亦會令統治階層互相爭鬥,以當時科技及交通環境、市場形式,只要基本食物不足,各勢力無暇再發展其他產業,就會令錯綜複雜既貿易鏈斷裂

Sea People就係對脆弱既青銅時代國家既外來打擊。
黃金城係2
沙漠就3
你想講邊個
成個城俾火山灰一瞬間活埋
有人保持住掙扎嘅姿勢變成化石,睇到都好心噏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞