【多圖】埃及重大考古發現 3000年歷史近乎完整「失落黃金城」重現

255 回覆
434 Like 6 Dislike
想食魚
條魚真係好impress我 3000年都保存得咁完整
夏朝仲係乜都冇
以前有Fox+仲有得睇下discovery channel,
煲晒嗰陣Fox+有嘅所有關於古埃及嘅紀錄片,
(不過應該都唔齊,得小小)
依家個platform執咗,
有冇人知邊度有得繼續追返呢啲節目
兵馬俑掘出來時都係彩色的
但係當時的人唔識保存, 就咁擺喺度, 好快就甩晒色
圖坦卡門本身既出世就係慘 無辦法
近親生到搞到咁
唔係好似西班牙個charles II咁己經算好
咸魚雞粒炒飯
成座城埋咗3000年後仲好完整
其實好多野可以掘,但政府無去做(包括獅身人面像底)。連之前死海古卷,呢排好多野掘到出黎。
因為環境許可嘅話真係keep到
唔好講3000年,6000年都keep到

呢幅係德國東方學院考古團隊20世紀初係今日伊拉克南部uruk出土時影嘅
一樣都係泥磚,呢一層building嘅年代可以追溯到公元前3300年-前3100年

Remains of Building C in Uruk. Only a couple of mud-brick rows have survived to offer a basic ground plan. The building dates into the 4th millennium B.C.E.
© German Archaeological Institute, Oriental Institute

當時德國佬都仲見到當時嘅人已經識用馬賽克,於是執咗幾舊返德國

呢件係Vorderasiatisches Museum嘅複製品

今日伊拉克博物館都有珍藏

呢啲馬賽克講緊係6000年前嘅coloured, baked-clay cones,都一樣keep到

同埋今次考古發掘lead expert係著名埃及學家Zahi Hawass,佢之前都lead過幾個重要嘅考古發現,仲做過高官,應該冇乜動機做啲令自己身敗名裂嘅嘢掛咁大規模嘅遺址造假一定遲早俾人發現
老高有新題材?
依家掘到最遠久歷史既遺跡係幾耐之前
希望佢出土之後唔好因為保管不當而甩色
真.考古台
條魚
點解啲建築物嘅牆咁矮
古埃及文明真係深奧又神祕
咁耐都仲可以發掘到咁多文物
當時嘅發展到底係有幾廣闊
古早味鹹魚
12,000年前

最早一批有人定居嘅新石器時代遺址係今日約旦河西岸、以色列一帶嘅Gesher、Jericho
可以追溯到10th millennium BC
即係接近公元前10,000年

呢個土耳其南部嘅Göbekli Tepe亦有差唔多咁上下歷史
識玩
一次過挖晒出黎
啲人黎一次睇晒咪唔再黎
上個星期喺viu tv睇左個節目話呢個女王頭可能係假既
鹹魚界嘅鮑姐
會唔會係有繩綁衡2邊耳
然後拉個壺口就可以斟水咁
定係方便放係膊頭托水返去
可能距離水源遠所以有咁多壺黎儲存
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞